Fico promarnil svou šanci, první projev zůstane všem v paměti, hodnotí politolog

Premiéra Fica postřelil atentátník 15 května odpoledne, ve středu před eurovolbami vystoupil s prvním veřejným projevem. "Myslel jsem, že tento čin, který odsoudili všichni normální občané, možná povede i k nějaké osobní sebereflexi. Tohle byla právě obrovská šance na to, aby ta slovenská společnost byla jednotnější. Tu myslím, že on nevyužil," zhodnotil Šaradín v rozhovoru pro TN Live.

"Měla přijít nějaká, nechci říct tlustá čára, ale zamyšlení nad tím, co jsem udělal špatně, co udělala společnost špatně, a pokud chci kvalitativní změnu ve slovenské společnosti a pokud nesu sobě takovéto morální poselství, tak bych to morální poselství měl deklarovat. Takže určitě tam mohla být slova o smíření, o odpuštění a o nové budoucnosti Slovenska," vysvětlil Šaradín.

[chooze:article;value:558857]

Snaha o usmíření může přijít ještě později, ale jak upozornil Šaradín, v mysli nejvíce zůstane právě první projev. "Do značné míry předurčí chování ostatních politických aktérů, ale i občanů Slovenska. To znamená, že ta touha po nějakém sjednocení, vzájemném odpuštění si, tak ta vyšla vniveč," poznamenal Šaradín.

Šaradín Fica hodnotí hlavně jako pragmatika: "Myslím si, že on je především bojovník a že využívá každé šance k tomu, aby své postavení posílil a s největší pravděpodobností k tomu dojde už dalších měsících," dodal. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.