Sparta chce nový stadion na Strahově. Má mít rekordní kapacitu

Památné zápasy tam sice sehrál odvěký červenobílý rival, budoucnost Strahova ale vypadá rudě. A po čtvrtku je zase o krok blíž. Poslední soutěžní zápas se na stadionu Evžena Rošického hrál 4. května 2022 mezi béčkem Sparty a Chrudimí.

Teď už se do areálu lidé nedostanou. Zakázal to statik. "Ten stadion je dnes prakticky ruina. Neobyvatelná, nepoužitelná," uvedl místopředseda představenstva AC Sparta Praha František Čupr.

[chooze:article;value:557975]

Sparta se s návrhem na využití lokality po zchátralém stadionu přihlásila jediná a má zelenou. Cesta ji ale přes řadu jednání a povolení čeká ještě dlouhá. "Odhadujeme to na rok 2035, ale uděláme všechno pro to, abychom na novém stadionu hráli mnohem dříve," sliboval ředitel Sparty Tomáš Křivda.

Stavba má klub vyjít na 4,5 miliardy korun. Navíc bude asociaci platit nájem za pozemky. Co bude s Letnou, není zatím jasné. Možná půjde také k zemi. Ačkoliv podoba arény je zatím ve hvězdách, mohla by vypadat například jako moderní stadiony v Basileji, Nice nebo Athénách. Ty mají totiž kapacitu kolem 35 tisíc lidí, a právě tak velký má být i nový chrám Sparty.

To by prý ale mělo řadu překážek, ať už peníze, prostor či samotné využití. "Musíme být odpovědný hospodář a stavět postupně," dodal Křivda.

Největší stadion s kapacitou těsně pod 20 tisíc má aktuálně Slavia. I ona mluví o jejím navýšení, ne ale na úkor stěhování. Místo toho chce přistavět další patro.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.