Česko bude mít po 10 letech nového eurokomisaře. Politici proberou jeho roli

Věra Jourová, Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle byli zatím jediní zástupci České republiky v Evropské komisi. Nyní čeká českou vládu výběr dalšího zástupce, jelikož Věra Jourová ve funkci po téměř 10 letech končí.

Český eurokomisař a jeho portfolio budou tématem další předvolební debaty Naše Evropa, která proběhne v pátek 24. května na TN Live. Debatu povedou moderátoři Martin Čermák a Háta Sassmannová, která působí jako stálá zpravodajka TV Nova v Evropské unii. 

Pozvánku k diskuzi dostalo opět osm stran, hnutí a koalic. Za hnutí ANO dorazí europoslanec Martin Hlaváček, za koalici SPOLU europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), za STAN ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák a za Piráty europoslanec Marcel Kolaja.

[chooze:article;value:554592]

​Koalici SPD a Trikolory bude reprezentovat lídr kandidátky Petr Mach, za koalici STAČILO! dorazí Jarmila Dubravská, koalice stran Přísaha a Motoristé sobě vyslala předsedu druhé ze stran Petra Macinku a osmičku pozvaných doplní ještě bývalý premiér Vladimír Špidla ze SOCDEM.

Diskutovat budou například o tom, jaký by měl nový eurokomisař být či jak se ve funkci osvědčila Věra Jourová. Řeč přijde i na samotnou Evropskou komisi a její směřování.

Čtyři zajímavé debaty

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice konat v pátek 7. a v sobotu 8. června. Diváci zpravodajského portálu TN Live předtím uvidí celkem čtyři debaty. První proběhla 17. května a týkala se bezpečnosti. Tématem byl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, fungování organizace NATO či migrace. Více o této diskuzi najdete v tomto článku na TN.cz.

Kromě již zmíněných se budou další debaty konat ještě 31. května a 6. června. Debaty běží v přímém přenosu od 15:00 a trvají zhruba 60 minut. "Do zpravodajských relací v rámci volebního vysílání budeme zvát ty strany, hnutí či koalice, které budou ve volebních odhadech dosahovat v průměru alespoň 3 % hlasů," vysvětlil ředitel zpravodajství TV Nova Kamil Houska výběr hostů.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Na sestřih z první debaty se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.