Izraelci zveřejnili video z únosu vojaček. Chtějí po Hamásu, aby je propustil

Video z teroristického útoku ze 7. října loňského roku zachycuje únos šesti izraelských vojaček ze základny asi kilometr od hranic s Pásmem Gazy. Na záběrech jsou vidět jejich zakrvácené obličeje a první výslech.

Ani jedna z žen se dosud ze zajetí nevrátila. Pro jejich příbuzné je video ale důkazem o tom, že nezemřely v prvních hodinách útoku.

"Víme, že je naživu. Není důvod věřit, že není, protože byla zajata jako rukojmí, a ne těžce zraněna. Na videu je vidět, že má kolem úst krev, ale nebyla vážně zraněná. A propuštění rukojmí, kteří ji viděli naposledy, říkali, že je v pořádku," řekla Ashley Waxman Bakshiová, sestřenice jedné z unesených dívek.

[chooze:article;value:556495]

Spolek se zveřejněním videa snaží vytvořit tlak na izraelskou vládu, kterou chce přimět k jednání s Hamásem. Ten údajně ještě zadržuje kolem 130 lidí.

"Jsem zděšený z videa, které ukazuje únos našich drahých strážkyň. Uděláme vše pro to, abychom je přivedli domů. Krutost Hamásu jen posiluje mé odhodlání Hamás zničit, aby se to, co jsme viděli, už nikdy neopakovalo," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Podle izraelských médií byl spolek se svým nátlakem úspěšný. Válečný kabinet židovského státu ve čtvrtek ráno prý schválil obnovení rozhovorů s Hamásem o propuštění rukojmí. První kontakty mezi znesvářenými stranami má dojednat Egypt.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.