Je to tu zase. Pobřeží Jadranu zaplavují výkaly, Chorvaté jsou zoufalí

Chorvatské moře opět zaplavily výkaly. Tentokrát se podle deníku Slobodna Dalmacija objevily na pobřeží oblíbeného ostrova Hvar, konkrétně u města Jelsa. Podle místních jde o dlouhodobý problém. Výletní lodě podle nich do moře vypouští nejen exkrementy, ale třeba také kuchyňský olej. To vše přesto, že je Jaderské moře chráněnou oblastí.

Nejčastěji se prý splašky objevují odpoledne, kdy se lodě z Hvaru vrací na pevninu. K pobřeží je pak zažene vítr a mořské proudy. Některým Chorvatům už se situací došla trpělivost a u pláží instalují norné stěny, aby turisty před odpadem ve vodě chránili. "Ráno máme křišťálově modré moře a odpoledne je všechno hnědé, škoda mluvit," říká pracovník v cestovním ruchu z Hvaru Veljko Drinković.

[chooze:article;value:555424]

Právě on na opakované znečištění vody upozornil. Podivoval se přitom, že situaci nikdo neřeší. "Ať to úřady vyšetří. Ať vyslechnou posádky a zjistí, jak se zbavují výkalů a odpadní vody," prohlásil. "Udělám vše pro to, aby se to konečně změnilo a v takovém prostředí už lidé nežili," dodal s tím, že osloví všechny příslušné orgány, včetně ministerstva.

Absurdní je podle místních i to, že zatímco se na Hvaru investují stovky milionů do čištění odpadu, aby se zlepšila kvalita vody, exkrementy tam teď připlouvají kdo ví odkud.

Výkaly na plážích trápí nejen Hvar. Loni se objevily například také na blízké Makarské riviéře, ale i v o dost severněji položeném Zadaru. V druhém případě ale na vině nejspíš nebyly lodě, ale problematická kanalizace. Na problém si opakovaně stěžovali i čeští turisté. 

To ale není to nejhorší, co vás na chorvatské pláží může potkat. Jak před časem informoval portál Danas, pláž Kosica u vesnice Vranjic, nedaleko Splitu, je kontaminována rakovinotvorným azbestem, který se tam dostal z nedaleké továrny.

Chorvatsko čeká nápor turistů z Česka. Cenového šoku se bát nemusí, říká Papež:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.