Francouzům kvůli Ukrajině dochází rakety. Chtějí si je půjčit od Řeků

Francie požádala Řecko o pomoc s ochranou blížících se letních olympijských her v Paříži. Informoval o tom řecký deník Kathimerini. Konkrétně mělo jít o zapůjčení protivzdušného raketového systému krátkého dosahu Crotale.

Podle francouzských zdrojů deníku měl být za touto žádostí plán Paříže poslat vlastní protivzdušné systémy na Ukrajinu. Během mezinárodních sportovních her by ale Francii mohly chybět.

[chooze:article;value:552743]

Jednání mezi Athénami a Paříží na toto téma měla probíhat už od listopadu. Ve hře byly dvě varianty. První bylo už zmíněné zapůjčení raket do Paříže, druhou možností bylo to, že by Řekové vystřídali francouzské jednotky, které nyní chrání saúdskoarabskou ropnou infrastrukturu před íránskými drony.

Dlouho se zdálo, že jednání nikam nevedou. Tento týden ovšem Řekové připustili, že jsou ochotni Francouzům pomoci.

"Pokud naši spojenci požádají na konkrétní časové období, v tomto případě na olympijské hry, o konkrétní pomoc, která žádným způsobem neovlivní obranyschopnost naší země, pomůžeme jim, ale vždy až po koordinaci a konzultaci mezi oběma stranami," prohlásil ve čtvrtek podle webu Politico mluvčí řecké vlády Pavlos Marinakis.

[chooze:article;value:550982]

Spojenci v NATO zároveň na Řecko vyvíjí tlak, aby poskytlo část svých protivzdušných systémů přímo Ukrajině. Země má totiž ve výzbroji jak ruský systém S-300, tak americký systém Patriot. A s oběma mají už ukrajinští vojáci zkušenosti.

Podobný krok ale řecká vláda dlouhodobě odmítá. V pátek to v rozhovoru pro řeckou televizi SKAI TV znovu zopakoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Prohlásil, že Řecko Ukrajinu podporuje, a to například dodávkami zbrojního materiálu, zdůraznil ale, že kritické obranné systémy pro ochranu řeckého vzdušného prostoru Ukrajině neposkytne.

Izraelská protivzdušná obrana je jednou z nejlepších, říká expert. Z íránských dronů nepronikl žádný:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.