Černý kašel stále neustupuje. Očkujte se, radí odborníci

Letos se černým kašlem nakazilo nejvíce lidí za poslední desítky let. "Evidujeme 12 239 případů černého kašle," řekla TV Nova mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Za poslední týden přibylo 1 266 nově nakažených. Letos už na černý kašel zemřeli tři lidé, z toho jeden novorozenec.

"Černý kašel se projevuje suchým dráždivým kašlem. Děti se dáví," uvedla dětská lékařka Sylva Lerchová. Právě nejmenší děti, především novorozenci, jsou spolu se seniory a lidmi se sníženou imunitou nejohroženější skupinou.

[chooze:article;value:553834]

​"U dětí do jednoho roku je hlášených už 161 infikovaných. Z toho 76 muselo být hospitalizováno," informovala mluvčí Čechová. Nejvíce nakažených je ve věku mezi 15 a 19 lety.

Nejhorší situace je ve středních a jižních Čechách a na severní Moravě. Jedinou prevencí je očkování. Malé děti se mohou očkovat od druhého měsíce spolu s vakcínou proti tetanu, záškrtu, žloutence a dětské obrně.

Po letech ale účinky očkování vyprchávají. "Každý i dospělý by si měl zopakovat očkovaní proti černému kašli. Zvláště pokud čeká miminko do rodiny," uvedla Lerchová.

Podle zdravotní sestry z Jihlavy Kamily Štanclové je o vakcíny zájem. Situace ohledně dostupnosti vakcín proti černému kašli se už sice zlepšila, ale ideální stav to není. "Ve většině případů jsou vakcíny dostupné. Někdy se ale stává, že proběhne výpadek, a tudíž musíme čekat na dodávku vakcín," doplnila zdravotní sestra.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.