Tajná mise v Sýrii. Češi měli jednat o novém velvyslanci

Informaci o českém jednání v Damašku přinesly Lidové noviny, a to na základě zprávy z tamní státní tiskové agentury. Naši delegaci vedl tajemník ministerstva zahraniční Radek Rubeš

"Jednal primárně o humanitární a rozvojové spolupráci," řekl mluvčí resortu Daniel Drake. Jenže podle našich zjištění měla schůzka souviset s obsazením místa českého velvyslance v Sýrii, které je už přes půl roku prázdné. Navíc má být podle našich zdrojů v červnu odvolán i současný chargé d'afairs Petr Kašička, který úřad teď vede. Nic z toho ale ministerstvo zahraničí nepotvrdilo

"My jsme vázáni režimem utajení," uvedl mluvčí Drake. Víc neprozradili ani členové delegace, kteří se jednání účastnili.

[chooze:article;value:444184]

Delegace se ale podle našich informací do Damašku vydala, protože Syřané nominantovi české vlády na tamního velvyslance doposud neudělily oficiální souhlas se jmenováním. Jde přitom o důležitý post.

"Role české diplomacie v Sýrii je zásadní z toho důvodu, že tam zastupujeme řadu našich spojeneckých zemí, které přímo v Sýrii nepůsobí. Ať už USA, nebo další země EU," vysvětlil bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:552056]

Českou republiku až do konce října loňského roku na ambasádě v Damašku zastupovala velvyslankyně Eva Filipi. Ta v Sýrii zůstávala i v době občanské války a setkávala se se zástupci diktátorského režimu Bašára Asada, který například Američané považují za nepřátelský. Od listopadu je ale židle českého velvyslance prázdná.

"Podle mého soudu to není úplně dobře. Domluva byla jiná v době mého odvolávání, že nesmí být mezera déle než měsíc vzhledem k našim agendám, které tam spravujeme. Což jsou americká, což je evropská, což jsou další. Je to smutné," poznamenala Filipi. Západní země, které oficiálně s Asadovým režimem přerušily styky, totiž dál komunikují právě skrze naši ambasádu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.