Australská policie zastřelila 16letého radikála, který bodal na parkovišti

Incident se stal večer místního času (odpoledne našeho) na parkovišti u supermarketu v Perthu, informoval deník 7News.

Útočník předtím anonymně oznámil na tísňovou linku, že se chytá spáchat násilný čin a bez dalších podrobností zavěsil. Vzápětí dostali policisté hlášení, že na parkovišti pobíhá muž s velkým kuchyňským nožem.

Přestože hlídka byla na místě během chvilky, stačil chlapec bodnout do zad 30letého muže. Zaútočil i na policisty. Ti se ho marně snažili zastavit tasery, nakonec jeden z nich útočníka zastřelil.

Pobodaný muž skončil v nemocnici s těžkým zraněním, ale jeho stav je stabilizovaný.

[chooze:article;value:551088]

​Podle policie se pachatel zradikalizoval na internetu a nebyl součástí žádné teroristické skupiny. Ukázalo se, že dva roky byl klientem policejního programu zaměřeného na boj proti násilnému extrémismu. Policie ho tedy znala.

Teenagera podezírali i místní muslimové, kteří strážce zákona na jeho chování i příspěvky na internetu upozorňovali v minulosti i bezprostředně před činem. I kvůli tomu se ho policistům podařilo rychle identifikovat a zasáhnout, uvedl podle webu West Australian policejní komisař Blanch.

Není to ani měsíc, co muž pobodal v obchodním domě v Sydney 14 lidí včetně miminka, jeho matka a dalších pět zraněných útok nepřežili. O dva dny později v témže městě pobodal útočník v kostele při mši biskupa a čtyři věřící, všichni naštěstí přežili.

Mrazivé detaily útoku v Sydney. Vrah pobodal i miminko, jeho matka zemřela (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.