Peklo teprve přijde. Meteorologové hlásí definitivní konec zimy v Česku

Odhoďte bundy, nasaďte plavky – možná i takovým sloganem by se dala shrnout aktuální změna počasí. Meteorologové totiž oficiálně hlásí konec zimy. Čtvrtek byl prvním dnem v roce 2024, kdy měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nezaznamenaly žádnou souvislou sněhovou pokrývku.

"Můžeme tedy konstatovat, že sníh na horách již roztál i v těch na sníh nejbohatších lokalitách osazených automatickými sněhoměrnými čidly (Blatný vrch na Šumavě a Černá hora v Krkonoších)," uvedli meteorologové.

[chooze:article;value:553645]

Ačkoliv v následujících dnech by už počasí jít do extrémů nemělo, příchod léta podle všeho rozpoutá hotové peklo. Alespoň tak si budou připadat ti, kteří nejsou velkými fanoušky teplého počasí. Podle meteorologů to totiž vypadá, že s sebou letní měsíce přinesou nadprůměrně teploty.

"Výhledy počasí, které vypočítávají velká evropská a americká centra, dávají pro jednotlivé letní měsíce červen až srpen nadprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Padnout by tak mohlo i několik teplotních rekordů.

Teď o víkendu bychom se ale měli připravit spíše na bouřky. Ty mají vystřídat větrné počasí:  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.