Od vstupu Česka do EU uběhlo 20 let. Cesta ke členství byla náročná

Česká republika se o vstup do Evropské unie ucházela téměř už od rozdělení Československa v roce 1993. O tři roky později, 17. ledna 1996, už formálně podala žádost o vstup. Dokument, který vedl až ke členství, tehdy podal Radě Evropské unie tehdejší premiér Václav Klaus (tehdy ODS).

Samotný začátek přístupových jednání přišel ale až dva roky od podání žádosti. 31. března 1998 začal český vyjednávací tým, v čele s Pavlem Teličkou (Hlas), vstupní rozhovory. Společně s Českem zahájily rozhovory i další státy takzvané lucemburské skupiny. Tu tvořilo také Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko a Kypr.

Jednání, při kterých se mimo jiné srovnával český právní systém s unijním, mělo připravit Česko na začlenění do Unie. Tato část procesu trvala necelé čtyři roky. Předvstupní proces skončil 13. prosince 2002, kdy bylo stanoveno datum vstupu Česka do Evropské unie.

[chooze:article;value:552393]

Ještě předtím však musela být podepsána smlouva o přistoupení České republiky do EU. Tu podepsal tehdejší prezident Václav Klaus a předseda vlády, sociální demokrat Vladimír Špidla v řeckých Aténách 16. dubna 2003. Smlouvu potom ratifikovalo i 15 zemí, které tehdy tvořily Evropskou unii. Společně s Českem podepsaly smlouvu také ostatní státy lucemburské skupiny s výjimkou Kypru.

Referendum o připojení Česka do Evropské unie se konalo o dva měsíce později mezi 13. a 14. červnem. Ve všelidovém hlasování se většina voličů vyslovila pro vstup do Unie. Se vstupem do EU souhlasilo 3 446 758 lidí, tedy 77,33 procenta. Do dnešního dne jde o jediné celostátní referendum, které se v Česku uskutečnilo.

Posledním krokem bylo samotné přistoupení Česka do EU. K tomu došlo přesně před dvaceti lety, tedy 1. května 2004. Společně s Českem přistoupilo dalších devět zemí a počet členských států se tak rozrostl na 25.

[chooze:article;value:549420]

Vstupem do Evropské unie začalo přechodné období, kdy postupně začaly platit závazky, ale i práva Česka v Unii. Mezi ně patřilo například zavádění evropských dotací pro české zemědělce, volný vstup do dalších členských zemí Unie nebo volný pohyb služeb a zboží, čímž se českým podnikatelům otevřel ohromný trh.

Z peněz Evropské unie ale neprosperují pouze zemědělci. Dotace pomáhají i v podpoře české kultury, místního rozvoje a školství.

Otevřenost hranic, která je jedním z největších bonusů členství v Unii, završilo v 21. prosince 2007 začlenění České republiky do Schengenského prostoru. Od tohoto data na vnitřních hranicích Česka neexistují pravidelné kontroly.

Česká republika má za sebou už také dvě předsednictví v Radě Evropské unie. Poprvé se předsednictví ujala 1. ledna 2009, podruhé 1. července 2022. Pokud se do té doby Evropská unie nerozšíří o některý z osmi kandidátských států nebo se naopak nezmenší, potřetí bude v čele Rady až v roce 2036.

Po 20 letech v Evropské unii čekají letos obyvatele Česka volby do Evropského parlamentu. Poprvé v nich budou volit také ti, kteří se narodili už do Evropské unie. Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kandidáti dostali čísla do evropských voleb. Voliči budou vybírat ze 30 uskupení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.