Dovolená se letos pořádně prodraží. Městům už s turisty dochází trpělivost

Ve světě se stále častěji skloňuje pojem overtourism, což znamená přemíra turistů nebo přelidnění. Odborníci tento výraz dokonce považují za slovo roku 2023 v cestovním ruchu, píše portál Euronews.

Kromě přeplněných ulic nebo pláží se také místním nelíbí haldy odpadků, které se po turistech ve městech válí, vadí jim také jejich křik a řádění dlouho do noci. Například ve španělských letoviscích se už od poloviny dubna stále častěji objevují plakáty s nápisy namířenými proti turistům. Zaznamenali je hlavně na oblíbených ostrovech Tenerife a Mallorca, kam jezdí také mnoho Čechů. Jak to tam vypadalo s přečtěte v tomto článku

Některá města a země se proto rozhodly pro razantní krok – návštěvníci zaplatí turistickou daň. Doufají přitom, že právě to návštěvníky odradí. Na mnoha místech ji zavádějí už teď před letní sezonou, jinde s ní mají zkušenosti už od loňska. A protože se osvědčila, částka, kterou turisté zaplatí, půjde v tomto roce ještě nahoru.

[chooze:article;value:544239]

​Kde bude dovolená dražší

Španělsko

V nejnavštěvovanějším španělském městě Barceloně úřady už před dvěma lety oznámily, že turistická daň tam bude v nejbližších dvou letech stoupat. Letos 1. dubna ji opět zvýšili, návštěvníci proto musí platit jak regionální turistickou daň, tak i celoměstskou přirážku. Regionální se liší podle na typu ubytování, u čtyřhvězdičkových hotelů je to 1,70 eura (zhruba 42 korun), u pronájmu ubytování jako Airbnb 2,25 eura (asi 57 korun). Cestující výletních lodí, kteří ve městě stráví méně než 12 hodin, zaplatí regionu 3 eura (asi 75 korun), zatímco cestující, kteří zůstanou více než 12 hodin, zaplatí o euro méně (50 korun).

Itálie

Mezi nejvyhledávanější města nejen v této zemi, ale v celé Evropě patří bezesporu Benátky, které zavedly turistickou daň letos poprvé. Jde tedy spíše o zkušební provoz. Ten proběhne od poloviny července a potrvá 29 dnů. Týká se to hlavně víkendů od 8:30 do 16:00 a poplatek bude 5 eur (zhruba 125 korun) na jednoho návštěvníka. 

Turistickou daň v zemi ale zaplatí turisté i na mnoha dalších místech. Na Sicílii se poplatky pohybují od 1 do 3 eur (25 až 75 korun) na noc. Při cestě do Říma je nutné počítat s vyšším poplatkem, a to od 3 do 7 eur (asi 75 až 175 korun) podle typu ubytování.

[chooze:article;value:552247]

Chorvatsko

Tato vyhledávaná destinace, která je u Čechů velmi oblíbená, zvýšila turistickou daň v roce 2019. Zvýšená sazba však platí pouze během hlavní letní sezóny. Návštěvníci zaplatí kolem 1,33 eura (necelých 33 korun) za osobu a noc.

Slovinsko

Turistická daň ve Slovinsku se liší v závislosti na poloze a hodnocení hotelu, ve většině měst je poplatek 3 eura (75 korun).

Bulharsko

Písečné pláže v této destinace se opět po letech stávají trendem. Turistický poplatek za přenocování je nízký a liší se v závislosti na oblasti a klasifikaci hotelu, návštěvníci zaplatí přibližně 1,5 eura (asi 38 korun).

Řecko

Turistická daň v Řecku se odvíjí od počtu hvězdiček hotelu nebo počtu pokojů, které si pronajímáte. Poplatek může být až do výše 4 eur (100 korun) za pokoj.

[chooze:article;value:552017]

Francie

V zemi galského kohouta se také platí turistická daň, která se přidává k vašemu účtu za hotel a liší se podle toho, ve kterém městě se nacházíte. Ceny se pohybují od 0,20 eura do 4 eur (něco málo přes 100 korun) na osobu a noc. Vyhledávaná Paříž nebo Lyon využívají peníze na údržbu turistické infrastruktury.

Kvůli letním olympijským hrám se turistická daň z hotelových pokojů od ledna letošního roku zvýšila o 200 procent. V závislosti na typu ubytování se poplatek pohybuje od 0,75 do 15 eur (od 19 do 380 korun) za noc.

Portugalsko

Přístav Portimão převzal zkušenosti z okolních měst a letos v březnu zavedl také turistickou daň. Její výše se bude odvíjet od toho, kdy ho navštívíte. Od dubna do října to budou 2 eura (asi 50 korun), přes zimu od listopadu do března klesne na 1 euro (kolem 25 korun) za noc. Další oblíbená města jako Porto, Algarve nebo Lisabon mají také 2 eura (asi 50 korun), platí se ale pouze prvních 7 dnů pobytu.

Rakousko

Tam platíte daň za ubytování přes noc, která se liší podle toho, ve které provincii se nacházíte. Ve Vídni nebo Salcburku zaplatíte navíc 3,02 procenta z účtu za hotel na osobu. Turistická dávka je také známá jako Tourismusgesetz a Berherbergungsbeiträge.

Česko

Nejvíce návštěvníků tuzemska míří do Prahy. Turistický poplatek je v české metropoli podle webu Euronews malý, a to 1 euro (zhruba 25 korun) za osobu a noc až na 60 nocí. Daň se nevztahuje na děti do 18 let.

Nápor turistů zažívá také Japonsko, kde na ně zřejmě ani poplatky neplatí. Například město Fudžikawagučiko se rozhodlo vypořádat s davy neukázněných návštěvníků ze zahraničí po svém – zablokuje panoramatický výhled na horu Fudži. "Instalovat síťovinu na oblíbeném místě pro fotografování je sice politováníhodné rozhodnutí, ale někteří turisté pravidla prostě nerespektují. Nechávají po sobě odpadky a navzdory varování ignorují předpisy ," řekli představitelé města. Síťovina bude 2,5 metru vysoká a 20 metrů dlouhá.

Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.