Blinken jedná o příměří v Gaze. Boje v dohledné době neskončí, říká expert

V hlavním městě Saudské Arábie Rijádu bude Blinken v pondělí a úterý jednat o příměří v Gaze a propuštění zajatců držených Hamásem, uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Petráš je ale k možnosti ukončení bojů skeptický a myslí si, že vliv světového veřejného mínění a diplomatických aktivit na Izrael je malý.

Saudská Arábie podle něj nebude tím, kdo dojedná příměří, ale platí v regionu za autoritu. "Představuje klíčový stát, klíčový prvek v arabském světě. Má respekt ze strany zemí arabského světa i Izraele, který přijal roli Saúdské Arábie, kterou bude hrát jako zprostředkovatel," řekl Petráš.

[chooze:article;value:553066]

Klíčové bude podle jeho slov do budoucna to, jestli budou Spojené státy budou i nadále Izrael podporovat a rozhodnutí, která učiní představitelé židovského státu. "Zásadní roli budou hrát především Spojené státy. Spojené státy jako podporovatel Izraele, ať už z hlediska materiální nebo politické podpory," popsal.

Historické zkušenosti ale podle jeho slov ukazují, že Izrael proti teroristickým aktivitám zakročuje rázně. "Tvrdost a radikálnost, se kterou vystupuje izraelské politické vedení, nenasvědčuje tomu, že by v krátké době mělo dojít k naprostému ukončení všech vojenských akcí," pokračoval.

[chooze:article;value:552772]

"Řekl bych, že politické vedení Izraele má poměrně jednoznačný postoj k tomu, čeho chce dosáhnout a jak toho chce dosáhnout," uvedl. Tamější premiér Netanjahu podle Petráše i nadále stojí za plánem zničení nebo maximálního oslabení hnutí Hamás.

Kromě příměří by americký ministr zahraničí měl v Rijádu projednat normalizaci vztahů Izraele se Saudskou Arábií. V dalších dnech by pak měl navštívit ještě Jordánsko a Izrael.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.