Po letních dnech přijde zásadní změna. Česko potrápí i bouřky

[chooze:gallery;value:35713]

Pondělí se podle meteorologů ponese ve znamení velmi vysokých teplot, které mají být dokonce jedny z nejvyšších v Evropě. "Odpoledne naměříme 21 až 25 °C, budeme mít tak jedny z nejvyšších teplot z celé Evropy," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X v pondělí ráno.

Nejteplejším dnem tohoto týdne by pak mělo být úterý, kdy by mohl padnout i nový rekord. "V úterý budou nejvyšší teploty kulminovat až na 27 °C. Právě v úterý budeme atakovat teplotní rekord v pražském Klementinu, který je z roku 1800 na 27,3 °C," prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

Vysoké teploty by se měly v Česku zdržet až do čtvrtka. Od pátku by se pak mělo začít ochlazovat, i když ne nějak rapidně. Dorazí ale také bouřky. "Od čtvrtka bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže, oblačnosti i srážek bude přibývat a od pátečního dne musíme počítat také s bouřkami. Čtvrtek odstartuje letošní bouřkovou sezónu," uvedla Honsová.

[chooze:article;value:553145]

"Mezi tlakovou níží nad západní až severozápadní Evropou a tlakovou výší nad východní Evropou k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. Ve čtvrtek začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže se středem nad Alpami, která bude v dalších dnech postupovat zvolna k východu," vysvětlili meteorologové.

Počasí bude ale i nadále ovlivňovat prach ze Sahary. "Od jihu k nám bude proudit teplý vzduch s příměsí prachových částic ze Sahary. Oblačnost bude zmenšená – vzhledem k prachu ze Sahary se může tvořit vysoká oblačnost, srážky z ní vypadávat nebudou," dodala.

"Ten se k nám dostává od jihozápadu původně až ze severozápadních oblastí Sahary. Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely," vysvětlili odborníci na sociální síti.  

[chooze:article;value:552807]

Komplikace pro alergiky

Počasí, které s sebou tento týden přinese, však může pořádně zkomplikovat život alergikům. "Začínají kvést trávy a horší počasí pro vysoké koncentrace pylových alergenů v ovzduší, než nabízí tento týden, snad není. Suchý, slunečný, větrný začátek týdne s letními teplotami, od čtvrtka lokální přeháňky nebo bouřky," upozornila Honsová.

Je proto tedy důležité správně větrat. Zatímco na venkově by se mělo větrat večer, ve městech ráno. "Na venkově jsou největší koncentrace pylových alergenů po slunečném a suchém dni ráno. Ve městech se teplo ukládá do zástavby, je tam větší termika a teploty výrazněji vyšší až do večerních hodin," vysvětlila. Při větrném počasí by se pak nemělo větrat vůbec.

Alergikům navíc může přitížit i nedostatek srážek. "Pokud nejsou srážky dost intenzivní, mohou alergikům, stejně jako lokální bouřky, ještě přitížit. Způsobují totiž praskání pylů, který způsobuje osmotický šok. Menší části pylových zrn se tak mohou dostat do plic a způsobit takzvané bouřkové astma," uzavřela Honsová.

Česko zasype prach ze Sahary! Teploty může pořádně srazit dolů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.