Havlíček: Zvýšení věku odchodu do penze není řešení. Řekl, co vláda musí udělat

Zvyšování věku odchodu do důchodu stále rozdmýchává napětí mezi koalicí a opozicí. "Já nevěřím na to, že zvýšení věku odchodu do důchodu vyřeší celý ten systém. Co budeme dělat, když o ty lidi nebude zájem? Za 30 let jim bude 69 až 70 let. Koalice bude chtít, aby pracovali. Máme tady umělou inteligenci. Co budeme dělat, když ti lidé budou nezaměstnatelní? V tom případě budou na sociálních dávkách," myslí si místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Podle něj by se vláda měla nyní soustředit na to, jakým způsobem dostane další zdroje financí do důchodového systému. "Může to být další pilíř se státní zárukou, musí to být posílení ekonomického růstu, který koalice zabíjí, musí to být ukončení existence našich firem v šedé ekonomice a získání více zdrojů. Jenom EET nás připravilo o 15 až 30 miliard. To jsou ty zdroje, to jsou ty peníze," je přesvědčený Havlíček.

[chooze:article;value:552699]

"Soustřeďme se, jak tam dostat peníze. A ne na to, jakým způsobem si je brát od těch lidí, kteří na ně mají nárok. Ti lidé tady odpracovali celý profesní život, mají na to nějaký zákonný nárok. Takže nevykopávejme příkopy mezi mladou generací a starší tím, že budeme říkat, že budou doplácet na ty starší," podotkl Havlíček.

Vláda je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) stále připravena provést úpravy důchodové reformy. Upozornila však na neochotu opozice s vládou jednat.

"My se o té reformě stále bavíme a určitě budeme dál. To znamená, že jsme byli otevřeni návrhům opozice. Opozice s nimi nepřichází. Možná se ještě vzchopí a možná ještě mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně nějaké návrhy přijdou. Budeme se bavit i o nich velmi seriózně," řekla Pekarová Adamová.

"My musíme dát odpověď na otázku, kde na ty důchody vezmeme, protože nikdo nenechá určitě hladovět důchodce. Tak bude chtít, aby se také nejenom dostali k těm důchodům, ale i k dobré zdravotní péči, sociálním službám a všemu dalšímu," dodala šéfka TOP 09.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.