Češi zuří. Finanční správa rozesílá dopis s novou daní, nárůst je extrémní

Vláda Petra Fialy (ODS) loni schválila úsporný balíček, který přinesl řadu nepříjemných změn. Jedna z nich dopadá na Čechy zrovna teď. Právě nyní totiž dostávají od Finanční správy (FS) zprávu o tom, kolik mají letos zaplatit na dani z nemovitosti. 

Stále méně lidí přitom dostává klasickou složenku. "Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení daně jejich prostřednictvím, bezmála dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem budou údaje doručeny do jejich e-mailové schránky," uvedl tiskový mluvčí FS Tomáš Weiss.

Výpočet ve čtvrtek přišel na e-mail i paní Aleně, čtenářce TN.cz z Prahy. Za byt 3+kk nově zaplatí téměř pět tisíc korun, loni platila zhruba o polovinu méně. "Částka mě překvapila, nárůst je opravdu velký," svěřila se. "Doufám, že se ty peníze někde projeví. Třeba nám tady městská část opraví chodníky nebo dětská hřiště," dodala.

O téměř 80 % víc zaplatí také pan Petr, který má v Říčanech u Prahy rodinný dům a byt o velikosti 2+kk. "Letos budu platit necelých 11 tisíc korun, loni to bylo lehce přes šest," popsal pro TN.cz. "Rozdíl je to velký," dodal. 

[chooze:article;value:552093]

​Ostatní poplatníci dostanou nejpozději do 24. května celkem 1,8 milionu složenek. "Vzhledem k letošnímu navýšení daně průměrně o 80 % dostanou z opatrnosti složenku do schránky i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné," dodal mluvčí.

Daň by lidé měli zaplatit do 31. května. Pokud je vypočítaná částka nad pět tisíc korun, tak je možné si splátku rozdělit na dvě, a to do 31. května a do 30. listopadu. "Nejpohodlnějším způsobem, jak daň zaplatit, je prostřednictvím internetového bankovnictví. Platební údaje obsahují také QR kód, po jehož načtení se vyplní potřebné údaje," popsala generální ředitelka FS Simona Hornochová.

Miliardy pro stát

Změny na dani z nemovitosti by podle dřívějších slov ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) měly do státní kasy přinést zhruba devět miliard korun. 

Cílem vládního balíčku je zpomalit zadlužování státu a přispět k ozdravení veřejných financí. Celkem mají změny letos snížit schodek rozpočtu o 97,7 miliardy korun a v roce 2025 o 150 miliard.

Podívejte se, jaké největší změny úsporný balíček obsahuje (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.