Panika v ukrajinské armádě. Rusové prolomili její obranu kvůli hloupé chybě

Ruské armádě se západně od obce Avdijivka v Doněcké oblasti povedl výrazný průlom ukrajinských linií. Podle magazínu Forbes šlo o nejrychlejší průnik ruských sil na ukrajinské území za dlouhé měsíce. Ukrajinští analytici mluví o "otevření Pandořiny skříňky".

K průlomu přitom nejspíš došlo kvůli zásadní chybě ukrajinské armády. Donedávna totiž tento úsek fronty zmítaný těžkými boji bránila elitní ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. Koncem minulého týdne byla ale stažena do týlu, aby si její vojáci odpočali, a nahrazena 115. mechanizovanou brigádou. Ze zatím neznámých důvodů však po výměně zůstala v ukrajinské obraně mezera.

Tu s pomocí dronů objevila a ihned využila ruská 30. motostřelecká brigáda, která rychle postoupila o asi pět až sedm kilometrů, až k obci Očeretyne. Ruský postup měl ve vedení ukrajinské armády podle Forbesu způsobit přímo paniku. Ukrajinští velitelé nařídili unavené 47. brigádě okamžitě se vrátit na pozice a do protiútoku poslali i špatně vyzbrojenou 100. mechanizovanou brigádu, která byla v záloze.

[chooze:article;value:552629]

Nakonec se podařilo další ruský postup zabrzdit, zpátky už se ale Rusy vytlačit nepodařilo. Podle amerického Institutu pro studium války ruská armáda dokonce zvládá vytvořený koridor pomalu rozšiřovat. Ve čtvrtek měla obsadit nedalekou Novobachmutivku i přilehlou obec Solovjove.

Kromě 30. brigády se ruského výpadu pravděpodobně účastní také ruská 15. motostřelecká brigáda a prapor speciálních sil. U Avdijivky se má ale k jejich posílení připravovat též 90. obrněná divize o síle přibližně dalších dvou brigád.

[chooze:article;value:552406]

Pokud Ukrajinci nestihnou na místo včas přepravit další posily, hrozí, že se průlom opět rozroste a Ukrajinci budou donuceni k ústupu. Další vojáci jsou ale potřeba u města Časiv Jar, vzdáleného asi 50 kilometrů, kde se Rusové také ze všech sil snaží o průlom.

Problémy přiznal i mluvčí tamní skupiny ukrajinských sil Nazar Vološyn. Podle deníku Kyiv Independent označil situaci za "obtížnou". Tvrdil také, že Rusové u Očeretyne používají "celý arzenál dostupných zbraní, včetně chemických látek". V minulosti Rusové takto nasazovali například slzný plyn, jehož použití ve válce ale zakazuji Ženevské úmluvy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.