Eurostat: Česko je ostrůvkem drahoty. Máme nejdražší energie v celé Evropě

Podle dat statistického úřadu Eurostat platili Češi ve druhé polovině roku 2023 za elektřinu nejvíc v celé Evropě. Přestože nejvyšší nárůst cen v porovnání s druhou polovinou roku 2022 evidují odborníci v Nizozemsku, kde se částky za elektřinu na základě cen v národní měně zvýšily o 86 %, Češi stále platí víc.

U nás se ceny zvedly o 83 %, a v pomyslném žebříčku zvyšování cen jsme tak hned za Nizozemskem. Velký nárůst cen byl také zaznamenán v Polsku (+35 %) a v Německu (+20 %). Naopak pokles zaznamenalo jen 13 zemí Evropské unie.

[chooze:article;value:548587]

​Pokud ale zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech, byla po přepočtu na uměle vytvořenou jednotku PPS (standard kupní síly) elektřina v průměru nejdražší právě u nás. Následuje Kypr a Německo. Naši slovenští sousedé se drží pod evropským průměrem a nejnižší ceny za elektřinu hlásí Lucembursko, Malta a zejména Island.

​O něco lépe si vedeme s plynem. V přepočtu podle kupní síly byl nejdražší v Litvě, kde se cena plynu v PPS za 100 kWh vyšplhala na 19,32. Následovalo Švédko, Portugalsko a Itálie. Pomyslnou pátou příčku zaujímá Česko, kde cena plynu v PPS za 100 kWh byla 13,81.

Pokud nevezmeme v potaz odlišné kupní síly a budeme se soustředit jen na nominální cenu plynu v eurech, drželo by se Česko přesně na evropském průměru. Nejlevnější cenu plynu pro domácnosti mají v Maďarsku (3,3 eura za 100 kWh, tedy asi 82 Kč), nejvyšší naopak v Nizozemsku (24,8 eura za 100 kWh, což je v přepočtu zhruba 622 Kč).

​"Ceny plynu pro spotřebitele v domácnostech se ve druhé polovině roku 2023 snížily, především v důsledku nižších nákladů na energie a v menší míře daní, které se po snížení v roce 2022 postupně vracejí na předkrizovou úroveň," uvádí Eurostat.

V místních měnách se ceny plynu nejvíce zvýšily v Litvě, a to o 68 %. Naopak Dánsko eviduje pokles o 39 %. Ceny plynu pro domácnosti klesaly celkem ve 12 zemích Evropské unie.  

Češi šetří na elektřině. Loni ji spotřebovali nejméně za 14 let (02/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.