USA začaly v březnu tajně poskytovat Ukrajině rakety dlouhého doletu ATACMS

"V únoru (Biden) v tichosti nařídil svému týmu národní bezpečnosti, aby na Ukrajinu poslal ATACMS pro použití uvnitř ukrajinského svrchovaného území. Začaly se přesouvat v rámci balíčku vojenské pomoci, který jsme oznámili 12. března," citovala agentura Reuters z prohlášení mluvčího Patela. Podle jeho slov Ukrajina obdržela rakety v dubnu.

USA poprvé dodaly Ukrajině starší modely raket středního doletu ATACMS loni na podzim po několikaměsíčním zvažování. Starší modely mají dolet 165 kilometrů. Novější modely ATACMS mají maximální dolet až 300 kilometrů a jejich dodávka na Ukrajinu byla z bezpečnostních důvodů utajována.

[chooze:article;value:552271]

Oznámení o dodávce raket delšího doletu přišlo z ministerstva zahraničí ve stejný den, kdy prezident Biden podepsal zákon o nové vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů.

Kyjev žádal spojence o dodávku zbraní s delším doletem včetně novějších typů ATACMS, ale partneři s dodávkou zbraní váhali, protože by mohly být potenciálně použity k úderům na ruském území.

Deník Kyiv Independent uvedl, že Pentagon rovněž vyjádřil obavy, že zaslání raket dlouhého doletu Ukrajině by mohlo ohrozit vojenskou připravenost USA tím, že by se vyčerpaly jejich vlastní zásoby.

Konečné rozhodnutí USA poslat Ukrajině rakety dlouhého doletu ovlivnilo také ruské používání severokorejských balistických raket dlouhého doletu a útoky na ukrajinskou kritickou infrastrukturu.

Mikulecký: Pokud Rusko vyhraje na Ukrajině, absorbuje její kapacity a máme problém (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.