Lidé ovlivní, co se budou děti ve škole učit. Vyjádřit se může každý

Od úterý se může veřejnost vyjadřovat k připravovaným změnám v RVP pro základní a mateřské školy. To, čím se budou děti ve školách zabývat, mohou lidé komentovat do konce května.

Svůj názor můžou lidé sdělit pomocí dotazníků na webu NPI. Tam si mohou prostudovat současný návrh, který je výsledkem práce odborníků i učitelů nebo ředitelů škol. Připraveny jsou čtyři verze dotazníku – pro laiky, učitele, odborníky a novináře.

"Samotná revize RVP není revolucí, ale evolucí. Formu veřejné konzultace vítám, protože tím získáme důležité podněty a názory pedagogů i široké veřejnosti," řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Jediné správné řešení podle něj neexistuje, a proto je nutné shromáždit více pohledů na věc.

[chooze:article;value:548600]

"Revize má cíl pokračovat v tom, co bylo zavedeno už po roce 2005, tedy kompetenčně orientovaném pojetí výuky," řekl náměstek ministra Jiří Nantl. To má reagovat na stoupající dostupnost informací a nahrazovat učení konkrétních faktů.

Po zapracování podnětů z veřejné konzultace by měl ve druhé polovině roku 2024 proběhnout schvalovací proces revize na MŠMT. Od školního roku 2025/26 by měl být dokument používán dobrovolně a o dva roky později pak povinně.

RVP vymezují závazné rámce pro jednotlivé stupně vzdělávání, ale dávají školám i určitou míru svobody. Ty pak podle RVP zpracovávají školní vzdělávací programy, kterými se reálně řídí výuka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.