Domácí násilí na seniorech: Často se stydí, málokomu to řeknou

V loňském roce česká policie eviduje 2 347 trestných činů, jejichž oběťmi byli senioři. "Trestná činnost kapesních krádeží na seniorech, kdy senior je jako objekt zájmu pachatele, je nejčetnější. Jen za minulý rok se jednalo o tisíc trestných činů," řekl mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Zloději se prý spoléhají na větší nepozornost právě starších lidí. Policisté loni řešili také přes dvě stě případů ublížení na zdraví. Není ale výjimkou, že se lidé starší 65 let často stávají terčem vyhrožování, vydírání a olupení.

"Moje sestra přišla k úrazu tak, že ji někdo v metru strhl kabelku, porazil ji a utekl s kabelkou. Moje sousedka zase se setkala s tím, že jí někdo zazvonil, otevřela, aniž by se podívala, a prostě se tam chtěl k ní do bytu někdo dostat," vypověděla seniorka oslovená štábem TV Nova.

Velkým tématem je podle policie domácí násilí na seniorech, ať už v rodině nebo jinde. Statistiky na to ale prakticky neexistují. "Pokud se jim to děje, oni se za tu situaci stydí, velmi těžko vycházejí z té situace, těžko se někomu otevřou, nezačnou o tom hovořit," uvedla zástupkyně ředitelky Linky seniorů Klára Gramppová.

[chooze:article;value:546841]

​Za loňský rok policisté evidují 43 případů týrání blízkým člověkem. Pachatelé ale nemusí být jen z rodiny. Loni policisté zadrželi zdravotní sestru, která okrádala seniora o peníze. "Některé případy začínají nějakým psychickým nátlakem a psychickým násilím, které velmi často eskaluje k té nejhorší formě, tedy k tomu fyzickému násilí," vysvětlil Vinčálek.

Případy, kdy je pachatelem ošetřovatel nebo zdravotní personál, jsou prý spíš výjimečné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.