Blíží se změna času. Přechod přináší problémy, mohou trvat i několik týdnů

V noci ze soboty na neděli se bude jako každý rok posouvat čas. Ve dvě ráno se hodinové ručičky posunou o hodinu dopředu. A jako každý rok i tentokrát s sebou přechod přinese řadu problémů. A to nejen kvůli únavě.

Nevyspalost je totiž po přechodu na letní čas naprosto normální. "Zkracuje se tím o hodinu noc, což znamená i zkrácení spánku. Tím se naruší cirkadiální cykly, tedy naše vnitřní hodiny, které nám říkají, kdy se budit a kdy jít spát," vysvětlila chronobioložka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Zdeňka Bendová.

Toto narušení pak vede k problémům spojeným s nedostatkem spánku. "Kumuluje se tím ten spánkový deficit, který v dnešní době máme už skoro všichni. Nejhůře na tom jsou hlavně mladí dospělí v produktivním věku, ale už i důchodci zůstávají často příliš dlouho vzhůru," poznamenala Bendová.

[chooze:article;value:547143]

Stavy po přechodu na jiný čas přirovnává Bendová k jet lagu, tedy k rozhození vnitřních hodin a skutečného času. Tento stav nastává například při letech, kdy cestující během jednoho dne překročí vícero časových pásem.

Problémem je i rozdíl ve světle. "Lidské tělo potřebuje ranní světlo a když se probudíme bez něj, cítíme se unaveni. To se teď bude stávat, že už ráno bylo světlo, ale už zase na chvíli nebude," připomněla Bendová.

Na to, aby se lidé po přechodu na letní čas opět srovnali, potřebují každý svůj čas. Většina se se změnou dokáže srovnat rychle. "Existuje ale malé procento lidí, kteří jsou extrémně citliví. U nich se to nerovná ani po 30 dnech," upozornila Bendová.

[chooze:article;value:546441]

Přechod ze zimního času na letní je pro lidi horší, protože přijdou o hodinu spánku. Na druhou stranu ani změna času z letního na zimní není ideální. "Už jenom kvůli domácím mazlíčkům, kteří nechápou, proč ještě spíme, když o den dříve jsme už touhle dobou byli vzhůru," podotkla Bendová.

Časový rozdíl navíc není snadné vyrovnat delším spánkem. "Když je někdo zvyklý vstávat v sedm, tak bude dál vstávat v čas, na který je zvyklý, i když na hodinách bude ještě šest hodin. Stejně tak se bude cítit unavený dříve, čímž se ten koloběh opakuje," zmínila Bendová.

Zmírnit dopady změny času naštěstí lze relativně snadno. Bendová doporučuje si přechod na jiný čas rozdělit. "Například už v noci na pátek se chovat tak, jako by se čas posunul. Omezíte bílé světlo, což by mělo vyvolat ospalost o půl hodiny dříve. Obětovat víkend té adaptaci se vyplatí," zakončila Bendová.

Poruchy spánku zhoršují spaní. Odbornice poradila, jak snáze usnout:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.