Věk odchodu do důchodu se bude navyšovat. Shodla se na tom vláda s opozicí

Důchodová reforma se podle Pavla stala právem předmětem velkých emocí. Právě proto na Hrad pozval zástupce vlády i hnutí ANO. "Jsem moc rád, že se jednání neslo v duchu sdílené zodpovědnosti," prohlásil.

"Dospěli jsme k závěru, že nemůže být posledním," uvedl. Obě strany se podle něj shodly, že je potřeba konat. "Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti zvyšovat," dodal.

O tom, jak se věk odchodu do důchodu bude zvyšovat, se podle něj ještě bude diskutovat. "To je ale technikálie, kterou přenechám kolegům," poznamenal. Debata bude pokračovat i o předčasném odchodu do důchodu pro náročné profese. 

[chooze:article;value:548259]

"Oceňuju konstruktivnost jednání i ze strany opozice," řekl Jurečka. "Je pro mě důležité, abychom dokázali garantovat, že důchodový systém i z pohledu veřejných financí bude udržitelný. I na tom oceňuji, že byla shoda," doplnil. Další jednání proběhne 22. dubna.

"Diskuze byla věcná, korektní a troufám si říct, že jsme se posunuli," řekl místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). "To, co je dnes předloženo, jsou parametrické změny prvního důchodového pilíře. Nad některými návrhy shoda nepanuje. Nad některými se ale dokážeme shodnout," sdělil. Dále se má debatovat o záležitostech, na kterých se neshodnou.

[chooze:article;value:548431]

"Pro nás, abychom hovořili o skutečně důchodové reformě, změně systému, je zásadní to, že se musí vytvořit druhý pilíř, motivační pilíř, který bude spojen s investicemi s garancemi státu," uvedl.

"Domluvili jsme se, že potřebujeme pravidelný pětiletý materiál, která zpracovává ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda ho schvaluje do 30. června," upozornila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. "Bavili jsme se o přístupu, jakým to nastavit," dodala. Debata podle ní musí být svázána s předčasným důchodem pro náročné profese.

Téma okomentoval politolog a sociolog Jan Herzmann:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.