Nahradil Gotta a stíhal ho ve Slavících. Hudebník Petr Spálený slaví osmdesátiny

[chooze:gallery;value:35235]

​Z bubeníka Petra Spáleného se stal postupně kytarista, kterému dal ve své skupině Hroši šanci bratr Jan. Když se Karel Gott rozhodl využít nabídku z Las Vegas a následně opustit divadlo Apollo a věnovat se koncertům, vybral si Jiří Štaidl jako náhradu právě bratry Spálené a soubor přejmenoval na Apollobeat.

Slávu přineslo "bejby"

Štaidlův text Plakalo bejby na muziku Petrova kamaráda Pavla Krejči přinesl Spálenému první velký hit. Po okupaci v roce 1968 bylo divadlo zrušeno, ale Apollobeat naopak vzlétá a o koncerty není nouze. Kromě Krejči skládal muziku hlavně bratr Jan. Některé písně byly převzaté, ale Petr nešel po vyložených šlágrech.

[chooze:article;value:527999]

​Díky textům, které vždy dávaly smysl a vtip, jim ušil krásný český kabát. Kdo by neznal hity Dávám růži bílou, Dáma při těle či Trápím, se trápím. Vrchol přináší rok 1971, kdy Spálenému vycházejí dvě dlouhohrající gramofonové desky, a navíc i záznam živého koncertu v Lucerně. Ve Zlatém slavíku končí druhý za Karlem Gottem.

Celý život mezi ženami

Zahrál si ve filmech Noc na Karlštejně či Trhák, ale svou popularitu nikdy nezneužil vystupováním v laciných estrádách. Kvalitu přineslo dvojalbum Podoby, aby koncem 70. let začal sám neuvěřitelně skvěle skládat muziku a díky textům Zdeňka Rytíře byly rázem na světě megahity Obyčejný muž, Dítě štěstěny a další. Přinesl k nám krásné pojetí moderní country.

[chooze:article;value:527667]

​Přijal i nabídku z divadla Semafor a skládal muziku pro pořady Miroslava Šimka. Z této doby je i asi jeho nejhranější melodie na text Josefa Fouska Až mě andělé, navíc úžasná je i pozdější vzpomínka k narozeninám Šedesátý léta.

Petr je v soukromí obklopen ženami. Postupně si vzal mimořádné zpěvačky Pavlínu Filipovskou a Milušku Voborníkovou, je otcem tří dcer. Krásným dárkem k narozeninám je fakt, že všechny spolu skvěle vychází. Navíc mu Supraphon vydal reprezentativní výběr hitů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.