Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili

Slunečné počasí a také příjemné teploty, to je pravá chvíle na oprášení kol po zimě. A hned potom vyrazit na výlet. Důležité je, aby bylo kolo v dobrém technickém stavu a mělo v pořádku povinnou výbavu. Každé kolo musí mít dvě nezávislé brzdy, přední a zadní. Chybět nesmí bílá odrazka vepředu, červená vzadu a oranžové na kolech a pedálech.

Právě cyklisté patří k těm nejzranitelnějším na silnici a často se stává, že jdou neštěstí sami naproti. "Jezdí vedle sebe, povídají si a nevěnují se v podstatě moc silničnímu provozu," prohlásil dopravní expert Jan Pechout.

[chooze:article;value:546594]

Loni policisté řešili přibližně 4 170 nehod s účastí cyklistů. Zhruba 2 800 jich navíc cyklisté sami zavinili a z toho v 819 případech sehrál roli alkohol. "Bohužel na našich komunikacích vyhaslo také 39 lidských životů a 257 bylo zraněno těžce. Je důležité zmínit, že 72 procent usmrcených cyklistů nemělo na hlavně přilbu," připomněla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Tu sice dospělí na kole mít podle zákona nemusí, i jim ale může zachránit život. Ohleduplní by měli být i řidiči. Obzvlášť při předjíždění. "Tady možná ne každý ví, že pokud je tam plná čára souvislá, tak řidič může tu čáru přejet, ale pokud je dvojitá tak nikoliv," připomněl Pechout. Nemělo by se zapomínat ani na dostatečný rozestup od cyklisty, tedy jeden a půl metru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.