V Alpách našli v autě plačícího chlapečka. Nechala ho tam česká turistka

Na pořádný průšvih si zadělala 40letá Češka, která vyrazila s rodinou do Alp na lyžovačku. Den na sjezdovce u města Castello Tesino v regionu Trentino chtěla strávit lyžováním, její teprve čtyřletý syn však údajně lyžovat nechtěl. Po krátké hádce se tak matka rozhodla, že ho v autě nechá a sama vyrazí se svým partnerem, který není otcem dítěte, na sjezdovku, píše portál Corriere della Sera.

Zatímco byla pryč, hlídat dítě měl jeho 13letý sourozenec. Ten se však po čase, kdy se matka nevracela, začal nudit, a tak vyrazil sám ven z auta. Malé dítě tudíž zůstalo zcela samotné ve vozidle a v zimě.

Osamoceného dítěte v autě si rychle všimli kolemjdoucí lidé. Chlapeček nejprve spal, ale když se vzbudil, začal plakat. Lidé proto k autu, které bylo zaparkované před sjezdovkou, přivolali policii. Chlapec se při pohledu na policisty měl uklidnit, ale protože auto bylo zamknuté, nemohli se k němu dostat.

[chooze:article;value:539494]

Policisté se pokusili matku vystopovat. Povedlo se jim získat její telefonní číslo, na telefonáty ale neodpovídala. Ženu se pokusili přivolat také pomocí amplionů a hlídáním poblíž turniketů u lanovky. Nakonec se jim sama přihlásila a společně auto otevřeli.

Dítě bylo naštěstí v pořádku. V autě zůstalo samo hodinu a nebylo ani dehydratované, jak se v první chvíli policisté obávali. Matka se pokusila hájit tím, že chlapečka měl hlídat jeho sourozenec, ale policii nepřemluvila. Teď čelí obviněním z opuštění dítěte.

Podobné případy se v Alpách příležitostně objevují. Loni v únoru například v Itálii podali trestní oznámení na rodiče, kteří nechali bez dozoru své dvouleté dítě, zatímco šli lyžovat. Dítě zůstalo v kočárku před horskou chatou v zimě a rodiče ho jen kontrolovali mezi sjezdy.

Italské právo je v tomto ohledu velmi přísné. Zanechávat děti do 14 let bez dozoru je v Itálii trestné a rodičům, kteří nechají své dítě například v autě, hrozí až pětileté vězení.

Chlapec vlezl do automatu s plyšáky. Ven se mu nechtělo, pomoct mu musel policista (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.