Tisíce lidí se nemohly dostat do práce. Trolejbusy v Pardubicích neměly elektřinu

Dojde šťáva a rázem se přestanou točit kola. U divadla hned pět trolejbusů za sebou zablokovalo jeden jízdní pruh. Třeba u krajského úřadu stály trolejbusy tři. A další místo, které připomínalo parkoviště – tři trolejbusy zastavily u Wonkova mostu. Uvnitř nebyli cestující, jen bezradní řidiči. 

Odhad je, že ranní kolaps postihl minimálně 2 000 cestujících. "To bylo 40 vozidel, které různě stály v centru města," poznamenal ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

[chooze:article;value:529202]

Ohniskem problémů je trafostanice u zimního stadionu. Distributor energie tam prý dělal plánovanou údržbu. "Nám nebylo nijak specifikováno, který den, jaká trafostanice a kdy bude odstavena," stěžuje si Pelikán.

Energetici ale tvrdí, že dopravnímu podniku to dali tři týdny dopředu vědět dvěma e-maily a jedním telefonátem. "Dostali konkrétní informaci, kde ta odstávka bude a v kolik hodin," reagovala mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

[chooze:article;value:512369]

Náměstí Republiky, Palackého třída, Sukova třída, Masarykovo náměstí, tam všude trolejbusy nemohly jet. Na baterie bylo 14 ze 40, ale cílové stanice byly příliš daleko na to, aby bez problémů dojely.

"Museli jsme provést přepojení z jiných měníren, abychom tu situaci zvládli," sdělil Pelikán. Trolejbusy se znovu rozjely po zhruba 45 minutách, problém byl, že šlo o ranní špičku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.