Česku chybí zdravotní sestry, některé nemocnice kvůli tomu zavírají oddělení

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze sestry chybí na interně, na odděleních intenzivní péče, ale už i na chirurgických pracovištích. "Omezujeme lůžka, konkrétně na jednotlivých odděleních, jsou ale situace, že se zavírají oddělení, odlehčují se ty kliniky, aby byl prostor a zvládli to lidé, kteří jsou tam v tuto chvíli zaměstnaní," řekl Dita Svobodová, náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání VFN.

Sestry ale chybí po celém Česku. "Střídavě dochází k tomu, že sestry přesunujeme z jednotlivých oddělení, abychom zajistili péči o pacienty, sdělila Renata Grossová z Fakultní nemocnice Brno. "Kvůli nedostatku sester jsme například museli částečně omezit provoz na interním oddělení," doplnila mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

[chooze:article;value:537669]

​Podle Ústavu zdravotnických informací navíc hrozí, že až třetina sester může v následujících deseti letech odejít do důchodu. Například jen v pražské VFN by to mohlo být téměř 13 % sester. "U nás pracuje zhruba ve věku 65 a více zhruba pět procent z celkového počtu," upřesnila Svobodová.

"Budeme stát před obrovských problémem, takže už teď se na to musíme připravit, musíme přimět ty naše kolegy, kteří vystudují, aby zůstávali v oboru, aby nastupovali do praxe," objasnila prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Ministerstvo zdravotnictví chce nedostatek sester řešit navýšením kapacit vysokoškolských nelékařských oborů. "Nastavili jsme prostupnost vzdělávacích programů, jak specializačního vzdělávání, tak pregraduálního vzdělávání," sdělila Alice Strnadová, ředitelka odboru nelékařských povolání ministerstva zdravotnictví a hlavní sestra ČR.

[chooze:article;value:531746]

​Jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče má dokonce i vlastní školy. "Máme k dispozici vlastní zdravotnické školy, na kterých si vychováváme zdravotní sestřičky," dodala členka správní rady Nadace AGEL Gabriela Lefenda.

Světlou výjimkou mezi zdravotnickými zařízeními spravovanými státem je fakultní nemocnice v Plzni, kde prý nedostatek sester nepociťují. 

Podle průzkumů může za nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích hlavně fyzická náročnost profese. Pomoci by měl pilotní projekt, který zatím funguje v šesti zdravotnických zařízeních a pochvalují si ho třeba na pražské Bulovce, kde vyčerpaným sestrám pomáhá tým psychosociální podpory.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.