Zvýšení DPH ničí českou výrobu, dovozci mají pré, shodují se živnostníci

Většina služeb zatím se zdražením vyčkává. "Už teď jsou květiny dost drahé, tak zatím čekáme, jak se s tím vypořádají dodavatelé. Tu změnu DPH zatím platíme my, ale dlouho to tak nevydrží. Tím, že se zdražuje úplně všechno, tak se obávám, že budeme muset zdražit také," podotkla floristka Máchová.

"Zdražuje se úplně všechno, stoupnout si před tu klientku a říct jí, že si zaplatí o 15 a více procent k původní ceně, je složité. Navíc lidé si myslí, že ty peníze vám zůstávají, ale u nás se jen ohřejí a protečou dál. Navíc můžete přijít o klienty nebo se prodlouží intervaly mezi jejich návštěvami. Kdo nenavýší ceny, může zkrachovat," obává se kadeřnice. 

[chooze:article;value:535753]

Podnikatelé ve studiu se shodli na tom, že krok vlády v podobě zvýšení sazby DPH nechápou. "Zatíží tím hlavně živnostníky, kteří vytváří hodnoty tady v Česku a v Evropské unii. Automaticky tím zatíží i občany, takže navýšení DPH pocítíme i my i zákazníci. Vláda dělá kroky, které jsou destruktivní pro drobné živnostníky, ale ne pro dovozce z Číny," nelíbí se Valtovi.

Všichni také souhlasí, že nejhůře z nich jsou na tom květinářství, podle Valty je to pro ně smrtící. "Květiny podléhají rychlé zkáze jako zelenina. Do poslední chvíle jsme doufali, že nás z konsolidačního balíčku vyjmou, ale ne. Zdražili toho moc najednou," doplnila floristka.

[chooze:article;value:535441]

​"Myslím, že to zničí tu naši výrobu, naše Česko, podpoří to velké firmy a malé živnostníky to zničí. Hlavně vláda tak nevybere víc, protože lidé budou víc šetřit. Já možná budu muset propustit zaměstnance, ač nechci, abych to mohla udržet," predikuje Máchová. 

Podnikatelé se podle nich ještě ani nevzpamatovali z covidu a přichází další rána. "Můžeme být soběstačná země, která si vystačí, protože jsme šikovní. Je strašně smutné koukat na lidi, kteří se snaží a dělají to v Čechách, a najednou se to zruší, protože nás nepodpořila vláda, kterou jsme si zvolili. Tato vláda nás měla podpořit jako podnikatele, ale dělá pravý opak. Dlouho jsem za ní stála, ale tohle je házení klacků pod nohy," řekla Thielová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.