Lidé nevědí, že mají datovou schránku. Může jim tam chodit důležitá pošta

Ze zákona mají od loňska používat datovou schránku všichni živnostníci, včetně těch s pozastavenou živností, spolky, nadace nebo i sdružení vlastníků bytových jednotek. 

"V současné době mámě celkově zřízených přes čtyři miliony datových schránek. Ta povinnost se loni týkala primárně podnikajících fyzických osob a těch se loni ze zákona zřídilo necelé dva miliony," uvedla mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

Jenže podle České pošty se ne všichni dotčení do schránky přihlásili. "Do dnešního dne se do 400 tisíc schránek nikdo nepřihlásil, což samozřejmě může být problém, protože úřady už komunikují přes datové schránky," sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

[chooze:article;value:487750]

"Tito lidé mají vlastně povinnost se s tou schránkou seznámit a pracovat s těmi informacemi, které jim tam chodí. My máme výzkumy, kde jsme vlastně zjistili, že téměř 90 procent lidí o té povinnosti ví," varovala Lichtenbergová.

Lidé tak můžou promeškat třeba předžalobní výzvu nebo rozsudek. "V momentě, kdy se přihlásíte do datové schránky, ani nemusíte tu datovou zprávu otevřít, tak ta zpráva se považuje za doručenou," vysvětlil Vitík.

Množí se i případy, že do schránky člověka třeba s pozastavenou živností přijde omylem i zpráva, která se netýká jeho podnikání, ale jeho jako fyzické osoby, jako je třeba pokuta. Podle Digitální a informační agentury, pod kterou schránky spadají, je to pochybení úřadu, který zprávu poslal.

[chooze:article;value:456461]

Pokud nevíte, zda máte či nemáte datovou schránku, stačí zajít na obecní úřad nebo na poštu, kde to ověří pracovníci Czech Pointu. Možné je to zjistit i na internetu. Od nového roku mají navíc povinnost datové schránky další profese. 

"Od 1. ledna mají teď povinnost mít datovou schránku některé další profese, jako jsou autorizovaní architekti, autorizovaní technici či autorizovaní inženýři," poznamenala Lichtenbergová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.