Dobrovolní hasiči dostávají výpovědi. Starostové si neví rady s novelou

"Výpověď jsem zatím nedostal, nicméně do konce roku by měla přijít," oznámil dobrovolný hasič Jan Toms. Například v Novém Boru by se změna měla dotknout celkem 24 dobrovolných hasičů.

Výpověď ale nedostanou proto, že by pracovali špatně, ale proto, že starostové nevědí, jak na poloprofesionální hasiče aplikovat novelu o dohodě o pracovním poměru, aby se jim služby dramaticky neprodražily.

[chooze:article;value:526675]

"Problém novely tkví v proplácení dovolených a vůbec, že tam ta dovolená je, což doposud nebylo, a druhá je organizační, kdy jim musíme stanovit rozsah práce v nejbližších dnech zhruba a tam je problém v tom, že oni neví, kdy tu práci, respektive zásah, budou vykonávat. My bychom jim museli plánovat práci na 30 dní dopředu, to v tuhle chvíli vlastně v podstatě není možné. Oni mají výjezdový čas do pěti minut a ostatní do desíti minut," řekl starosta nového Boru Jaromír Dvořák (SLK).

A aby vše fungovalo jako dřív, starostové novelu v řadě obcí obejdou. "Vypovíme smlouvy a pravděpodobně darem bychom jim ty peníze převedli. Byli by zodpovědní za příspěvek na jednotku," sdělil Dvořák,

Hasiči se obávají, že tento zásah přinese do jejich kolektivů neklid a rozepře. "Já těmi penězi budu disponovat a budu je rozdělovat dle výkonů. Budu muset vést evidenci, budu muset vést účetnictví a nejsem ekonom," postěžoval si zástupce velitele novoborských dobrovolných hasičů Martin Kočí.

[chooze:article;value:533297]

"Měli to nechat, jak to bylo, byl by klid. Fungovalo to x let. Proč vymýšlí někdo něco nového? Chyba. Kolem je úředníků dost, tak ať nepřepinkávají práci na hasiče. Jsme naštvaní," dodal velitel Josef Kočí.

"Ještě, abych já si bral tu dovolenou bral v práci a tady chodil na služby a obráceně, nedává to smysl," prohlásil strojník novoborských dobrovolných hasičů Martin Kočí mladší.

Třeba v Mimoni, kde už hasiči výpovědi dostali, od Nového roku uzavřou smlouvy na takzvanou příležitostnou činnost, při které si ale nesmějí vydělat více než 30 000 korun za rok, aby je nemuseli danit. Za hodinu při zásahu dostávají stokorunu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.