Spánek na židlích, jídlo jednou denně, tma. Rukojmí Hamásu popsali zajetí

Spolu s nedělními sedmnácti propuštěnými rukojmími se během třídenního příměří vrátilo z Pásma Gazy celkem 40 Izraelců a 18 cizinců. Až na dvě výjimky Thajců, jejichž propuštění je nad rámec dohody o klidu zbraní. Většina z osvobozených rukojmích je v nemocnicích a mimo kontakt s veřejností, ale se svými zážitky z věznění teroristy se svěřili příbuzným, uvedla agentura AP.

Merav Ravivová se v pátek v nemocnici přivítala se třemi propuštěnými příbuznými. Její teta i sestřenice zhubly za 50 dní každá o sedm kilo. K jídlu dostávaly rýži a chléb, a to velmi nepravidelně. Spaly na židlích přistavených k sobě v místnosti připomínající jakousi recepci. Někdy musely čekat několik hodin, než je věznitelé pustili na záchod.

[chooze:article;value:530647]

​Dvaasedmdesátiletá teta Eyala Nouriho si zase nemohla zvyknout na denní světlo. Celou dobu byla v naprosté tmě v tunelu. Netušila, že bude propuštěna, dokud si ji nevyzvedli lidé z Červeného kříže.

V tunelech, které se pod Gazou táhly “jako pavučina“, byla vězněna i 85letá Jocheved Lipschitzová, kterou Hamás propustil ještě před příměřím. Popsala, že ozbrojenci se zajatci zacházeli dobře, zajistili jim i lékařskou péči. Dostávala jednou denně sýr, okurku a pita chléb. Únosci podle ní jedli totéž.

Dvanáctiletou neteř Jaira Rotema museli učit mluvit nahlas. Po svém propuštění stále šeptala, jak uvězněným rukojmím nařídili teroristé.

[chooze:article;value:530674]

​Většina propuštěných se podle deníku Haaretz zdá být v dobrém fyzickém stavu, jsou schopni normálně chodit a mluvit. Intenzivní lékařskou péči potřebovala 84letá žena, která byla nemocná už před únosem a v zajetí se jí nedostalo odpovídající péče. Do izraelské nemocnice ji převezli v kritickém stavu. Dále pak 21letá dívka, kterou teroristé před únosem střelili do nohy na hudebním festivalu, její život však není v ohrožení.

Čtyřdenní příměří má skončit v pondělí, kdy by měla být propuštěna desítka rukojmích. Hamás se podle CNN vyslovil pro prodloužení příměří za podmínky osvobození většího počtu Palestinců vězněných v Izraeli. Zatím se jich na svobodu dostalo 117, posledních 39 opustilo káznice v neděli.

Prodloužení dohody neodmítá ani izraelský válečný kabinet, který se sešel v neděli v noci. Zopakoval svůj požadavek na propuštění deseti rukojmích za každý den klidu zbraní.

Devítiletou Emily považovali za mrtvou, teď se rukojmí podruhé narodila:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.