GALERIE: Češka vyhrála prestižní soutěž. Hororový dort vyráběla přes dva týdny

[chooze:gallery;value:33848]

​Celosvětově známá soutěž Cake International se v Birminghamu letos konala od třetího do pátého listopadu. Lucie Charvátová se jí v minulosti už v minulosti dvakrát účastnila, její účast ale provázela smůla. Po čtyřech letech se rozhodla, že si svůj sen zkusí znovu splnit.

"Měsíc před soutěží mě napadl šílený nápad konečně jet. Můj manžel mě v tom maximálně podpořil a řekl, že pojede moc rád. A tak jsem na poslední chvíli začala pracovat na soutěžním exponátu. Původně jsem chtěla jít do jiné kategorie, ale osud tomu chtěl a skončila jsem u hororu," popisovala Charvátová na sítích.

[chooze:article;value:528226]

​I tentokrát účast v soutěži stála Lucii spoustu nervů. Na dortu "Bába" dřela dlouhé noci, celkově jí práce na něm zabrala 2,5 týdne. "Několikrát jsem ji předělala, upravila uspořádání, zkoušela vlasy, dodělávala detaily," vysvětlila Lucie, jak náročný celý proces byl.

A náročné bylo i zařizování dopravy dortu do Velké Británie. Na letišti ochranka Lucii řekla, že musí bednu položit na bok na rentgen, jinak neletí. "Nakonec, mě ale po otevření krabice vzali na velký rentgen, za doprovodu ostrahy, aby se všichni podívali, co to vlastně vezu," vyprávěla Lucie, která měla také strach, jestli vůbec odletí kvůli bouři řádící nad Anglií. Nakonec s manželem odletěli, ale let provázely turbulence, což jim na klidu nepřidalo.

Dvě zlaté Češky

Na soutěži však Lucie porotu svým dortem "Bába" ohromila a získala první místo v kategorii Horor. "Stále tomu nemohu uvěřit. Absolutní vítězství v kategorii Horor. Strašně moc děkuji mým klukům, že to se mnou zvládli. Byla to opravdu hodně těžká cesta plná nástrah a překážek," popisovala Lucie poté, co se dozvěděla, že ve své kategorii vyhrála.

Druhá Češka, která si letos z Birminghamu odvezla zlato, je cukrářka Iva Roháčová. Ta si porotu získala svými originálně zdobenými perníčky. "Ještě teď se klepu, jsem nadšená z vysokého hodnocení i zpětné vazby od porotců. Od prvního nápadu až po poslední detail na každém perníčku jsem to já," uvedla Roháčová po výhře.

[chooze:article;value:527337]

​Soutěž Cake International má přísná kritéria. Hodnotí se kvalita práce, design, nápad, zpracování, použité techniky, složitost a další věci. "Zde se neodpouští sebemenší chybička. Každá práce se boduje a podle bodů se získá zlaté, stříbrné, nebo bronzové pásmo. Z těch nejlépe hodnocených se potom vybírají první tři. Už jen získat zde body na zlaté ocenění je obrovský úspěch," uvedla Lucie.

V kategorii horor se to letos povedlo čtyřem lidem ze 34. "Moje Bába měla například 96 bodů ze 100, a to jen kvůli strženým bodům za složitost. Vše ostatní bylo na plný počet. Na soutěži je velký počet kategorii. Svatební, květiny, miniatury a tak dále," doplnila Lucie s tím, že každá kategorie má svá pravidla a své porotce.

Lucia o pečení v MasterChefovi: Uklidnilo mě, že ostatní nestíhali:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.