Svět si připomíná Den veteránů. Černochová vyznamenala vojáky za záchranu životů

V České republice žije aktuálně přes 16 tisíc veteránů. V naprosté většině jde o účastníky novodobých zahraničních misí. Veteránů z druhé světové války je už jen několik desítek. "Pro českou armádu to je hlavně odkaz k tradicím našich předků. Samozřejmě Den válečných veteránů není jenom o vojácích, ale připomínáme si všechny oběti válek," řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Symbolem se stal vlčí mák. Květina, která jako první vykvetla na polích zničených válkou a hrobech padlých vojáků. "Blahoslavení, kteří střeží spravedlnost, právo, pokoj a mír v každé době," přednesl v rámci modlitby za padlé vojáky hlavní kaplan Armády ČR Jaroslav Knichal.

Podle veteránů by starost o bývalé vojáky ze strany státu mohla být lepší. "Už jsem 17 let v civilním životě a už víc než rok ředitelem Institutu pro obranu a bezpečnost. Můžu říct, že za těch 17 let mi nikdo nezaklepal na dveře a neřekl 'Gazdíku potřebuješ něco?' nebo 'My bychom potřebovali tvoje služby'," postěžoval si veterán Stanislav Gazdík.

[chooze:article;value:526290]

Ministryně obrany slibuje změnu. "Chceme, aby v každém kraji bylo pod krajském vojenském velitelstvím komunitní centrum, které bude shromažďovat informace a tvořit prostor pro válečné veterány, kteří se budou obracet na stát přímo v místě svého trvalého bydliště," řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vzpomínkové akce byly v sobotu třeba i v Děčíně, Plzni nebo Olomouci. Den válečných veteránů oslavili také v Ludgeřovicích na Hlučínsku. Na louce uprostřed vesnice se sešlo několik desítek vojenských nadšenců.

"Udělali jsme tady takovou kratičkou ukázku přepadení kolony ke konci války. Napadli jsme kolonu s německými důstojníky," popsal představení účastník rekonstrukce Jaroslav Plečka. Válečnou ukázku tradičně připravili členové klubů vojenské historie. Vzdali tak hold těm, kteří za obranu vlasti položili životy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.