Česko hlásí výrazný nárůst chřipkových onemocnění. Nemocnice ruší návštěvy

V České republice výrazně stoupá počet pacientů s chřipkovým onemocněním. Za poslední týden lékaři evidují nárůst o téměř sedm procent. U akutních respiračních infekcí zaznamenala Hygienická služba 1 161 případů na 100 tisíc obyvatel.

​Kvůli výraznému nárůstu respiračních onemocnění už některé nemocnice zakazují návštěvy. Například Fakultní nemocnice Olomouc zakázala návštěvy na klinice plicních nemocí a tuberkulózy a v Nemocnici Slaný se zákaz vztahuje na chirurgické, ortopedické a interní oddělení.

Podle lékaře Cyrila Muchy je to ale teprve začátek. Chřipková sezóna je i navzdory masivnímu nárůstu teprve v zárodku a nikdo přesně neví, co přinese. "Klasická chřipková epidemie bývá na přelomu Vánoc a nového roku. Obvykle je to poté, co se děti vrátí z vánočních prázdnin. Může se to ale posouvat dopředu i dozadu," říká.

[chooze:article;value:528223]

​Za nárůst pacientů s onemocněním horních cest dýchacích může podle Muchy hned několik faktorů. "Dochází k tomu, když se ochladí. Sliznice už nejsou tak dobře prokrvené, a tudíž ta slizniční imunita nefunguje tak dobře," uvádí.

"Když prší a je zima, tak se lidé shromažďují v teplejších místnostech. Nečekají na autobus rozptýleni, ale všichni se nacpou do jedné boudičky. A když tam jeden kýchá, tak nakazí všechny ostatní," upozorňuje dále.

Nejlepším způsobem, jak se proti nakažení chránit, je podle Muchy očkování. "Čím dříve se člověk nechá naočkovat zejména v době, co ještě není nemocen, tím vyšší má šanci, že bude mít imunitu připravenou," vysvětluje.

[chooze:article;value:526819]

​Existují ale i další způsoby ochrany před chřipkovými onemocněními. "Neshromažďovat se v místnostech, kde někdo kašle. Jíst vitamíny, ale hlavně ty přirozené jako jablka a hrušky. Tablety jsou spíše doplněk. Vždy doporučuji se toho přehnaně nebát. Jakmile je člověk vystrašený a bojí se, imunita jde dolu a snadněji se nakazí," upozorňuje.

Ve hře totiž navíc ještě stále může být i covid. "Uvědomme si, že covid je pro nás ještě stále nový, neumíme s ním pracovat. Zažili jsme si ho sice dva roky, ale to byly netypické situace, kdy se lidé neshromažďovali a chodili s rouškami. Takže v tom opravdovém režimu tedy chřipka – covid jsme to ještě nezažili," uzavírá.

Konec dětského strachu z očkování. Vakcínu proti chřipce jim lékaři podají i bez injekce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.