Za zdražení elektřiny může i rozmach obnovitelných zdrojů, upozorňují experti

Regulovaná složka ceny elektřiny, tedy různé poplatky spojené s dopravou elektřiny k zákazníkovi, ale také s údržbou sítě a jejího napětí, porostou především kvůli tomu, že stát od začátku příštího roku ukončí energetickou pomoc. 

V rámci takové pomoci totiž podstatnou část regulované složky ceny elektřiny dotoval, a to včetně příspěvku na obnovitelné zdroje. "Samo o sobě to je 600 korun včetně DPH na megawatthodinu," upřesnil mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort. 

[chooze:article;value:527872]

​Vedle konce státní energetické pomoci za zdražením dotované složky ale stojí i rozmach obnovitelných zdrojů. Kvůli nim je totiž údržba stálého napětí v distribuční síti nákladnější. "Problém s obnovitelnými zdroji je, že když nejednou přestane foukat a svítit, vypadne zdroj a někdo ho musí nahodit. A to potom jsou drahé věci," sdělil ekonom Petr Bartoň. 

Navyšující se počet obnovitelných zdrojů regulovanou složku ceny elektřiny zdraží i kvůli nutnému rozvoji distribuční sítě. Podle experta na energetiku Michala Šnobra se takové investice poté přenášejí do regulované složky, kde budou hrát velkou roli až v dalších letech.

[chooze:article;value:527799]

​"Stát připravuje spotřebitele na to, že tak, jak se mění evropská energetika a více inklinuje k rozvoji obnovitelných zdrojů, není možné, aby tyhle náklady nesl stát. Budou růst a budou je do budoucna platit spotřebitelé," dodal Šnobr. 

Zdražovat v příštím roce má i regulovaná část ceny za dodávku a tranzit plynu. Nárůst ale nebude tak dramatický, přestože má jít totiž jen o zhruba 40procentní navýšení. Navíc vliv regulované složky ceny nemá v případě plynu tak vysoký dopad na jeho celkovou cenu, jako je to v případě elektřiny. Regulovaná část ceny plynu se totiž na jeho výsledné ceně podílí jen zhruba z jedné pětiny. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.