Německo výrazně obrací. S imigranty už se nechce mazlit

'Německo je silná země. Už jsme zvládli mnohé, zvládneme i uprchlíky.' Tak zněla slova kancléřky Angely Merklové před pár lety. Teď německá vláda mění názor.

"Musíme konečně deportovat ve velkém měřítku ty, kteří nemají právo zůstat v Německu. Musíme deportovat více a rychleji. Pokud chcete neomezenou imigraci, musíte být zároveň dostatečně upřímní a říct, že nebudete schopni zachovat náš sociální stát, jaký nyní máme," prohlásil současný kancléř Olaf Scholz. 

​Podle statistik z minulého roku v Německu žije téměř 19 milionů cizinců, což je téměř 23 % celkové populace. Z toho více než dva miliony tvoří uprchlíci. Nejčastěji jde o běžence z Ukrajiny, Sýrie, Afghánistánu nebo Iráku.

V porovnání s ostatními evropskými státy Německo doposud přijímalo největší množství běženců, ale země už nápor přestává zvládat. "Posílili jsme ochranu na hranicích se Švýcarskem, Rakouskem, Českem a Polskem, abychom zabránili tomu, aby si lidé jenom tak proudili přes hranice. V tom, co se teď děje v Evropě, není rozumný systém. Společně na nějaký musíme přijít," zdůraznil Scholz. 

[chooze:article;value:526680]

​O vysokém počtu uprchlíků z arabských zemí svědčí i násilné protesty na podporu Palestiny, které v Německu vypukly po zahájení války Izraelců proti Hamásu.

Na uvolněnou migrační politiku v poslední době doplácí třeba i Švédsko. V zemi se prudce zvýšila kriminalita a kvůli násilnostem, které tam rozpoutávají cizinecké gangy, vláda do ulic posílá dokonce armádu. "Nechci žít v zemi, která vypadá takhle. Když se každý den ozývají výbuchy a střelba, je to hrozné," svěřila se obyvatelka Stockholmu. 

S bezprecedentním přívalem migrantů se potýká i italský ostrov Lampedusa nebo španělské Kanárské ostrovy, kam o víkendu připlulo asi 1 000 běženců. Pomoci zvládnout vlnu migrace státům přislíbila Evropská unie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.