Unikl Putinův ďábelský plán. Krize na Blízkém východě mu hraje do karet

Vladimir Putin v uplynulých dnech hovořil po telefonu s představiteli Egypta, Íránu, Sýrie a Palestiny, ale také s izraelským premiérem Netanjahuem. Vyjádřil mu sice soustrast se zavražděnými Izraelci, útoky Hamásu ale neodsoudil. Podle analytického článku deníku The Economist tyto hovory potvrdily, že Rusko v krizi na Blízkém východě vidí příležitost, jak oslabit Západ a především odvést jeho pozornost od války na Ukrajině.

Nelze říct, zda si vyloženě přeje eskalaci konfliktu, pravděpodobně by mu ale nevadilo, kdyby se to stalo a válka by se přelila do dalších částí arabského světa. Dá se očekávat, že Spojené státy poskytnou Izraeli vojenskou pomoc a ruku v ruce s tím se sníží objem pomoci mířící na Ukrajinu. To je pro Rusko velmi výhodné. 

​Kdyby se na Blízkém východě skutečně rozhořela rozsáhlejší válka, nárůst cen ropy a zemního plynu by také pomohl ruské ekonomice a Putinovi poskytl další finance na ofenzívu na Ukrajině. 

[chooze:article;value:525890]

To, že konflikt mezi Izraelem a Hamásem poskytuje Rusku příležitost zvrátit události na Ukrajině ve svůj prospěch, píše i politický časopis Foreign Policy. "Putin těží z globálního chaosu. Jeho cílem zůstává zničení současného mezinárodního systému," citoval ve svém článku analytičku z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku Annu Borščevskajovou. 

Ruské útoky v okolí Andijivky na Donbase, které by ještě před dvěma týdny upoutaly pozornost celého světa, se nyní jen stěží dostávají na titulní stránky novin. "Mohou toho (Rusové) využít, protože to odvede pozornost od Ukrajiny," konstatoval už minulý týden vysoký vojenský důstojník NATO Rob Bauer. 

Stejný postoj zastává podle listu The New York Times i ředitel německého centra pro výzkum Ruska a Eurasie Alexander Dubujev. "Nikdo v Kremlu nespěchá s vyjádřením soucitu s oběťmi," řekl a dodal, že Rusko prozatím přinejmenším pasivně těží z bojů v Gaze

Americký prezident Joe Biden v úterý přiletěl do Izraele a přislíbil mu pomoc a podporu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.