Korunovace Karla III. přinese drama: Harry přišel o vše a Meghan si zavřela dveře

Krále Karla III. čeká jeden z nejdůležitějších dnů jeho života. V sobotu 6. května usedne poprvé na trůn jako pomazaný panovník Velké Británie. S tím se pojí mnoho povinností, ale i nepříjemností. Král například musel rozseknout otázku, zda na slavnostní korunovaci pozve i svého syna Harryho, který na rodinu v poslední době házel špínu. 

Podle odbornice na královskou rodinu Barbory Koukalové neměl Karel III. na výběr a svého syna Harryho musel na ceremonii pozvat. "Jednou se narodil jako princ, a proto má navždy vazbu ke své rodině," prozradila v úterním pořadu TALK!.

[chooze:article;value:502282]

"Harry prostě přijet musí. To, že dorazí bez Meghan, je asi nejideálnější stav. Ona dobře ví, jak moc neoblíbení aktuálně v Británii jsou, takže nemohla přijet. Všichni členové rodiny si asi oddechli. Král sice nemohl říct nic jiného, než že je mu to líto, ale všichni vědí, že to je pro něj úleva. Očekávala bych, že toto je taková tečka za Meghaninou účastí v královské rodině," zmínila expertka. 

Podle ní jsou vztahy Harryho a Meghan s panovnickou rodinou opravdu velmi špatné. "Jejich komunikace je na bodu mrazu. Jestli si někdy volají, nikdo nevíme. V Británii nebyli velmi dlouho. Cokoliv jedna strana udělá, druhá to považuje za útok," upozornila.

"Já si ale myslím, že Harryho to mrzí, on přišel opravdu o všechno. O domov, kariéru, rodinu, prostě o všechno," objasnila princovy pocity Koukalová. Ten prý zanedbává i svou roli vévody ze Sussexu, ve svém vévodství se prý už šest let neukázal.

[chooze:article;value:501144]

Karla III. během korunovace čeká mnoho výzev. V těžkých chvílích mu ale má být velkou oporou princezna Kate. "Princezna z Walesu prokázala, že do rodiny patří a že se umí skvěle postavit ke svým povinnostem," vysvětlila specialistka.

"Samozřejmě to ještě může být jeho manželka Camilla nebo Sophie z Wessexu, které si s Kate hodně rozumí," prozradila Koukalová. Pouto těchto tří dam prý velmi posílil jejich podobný osud. Všechny totiž prošly zdlouhavým procesem, zda se budou moct přivdat do královské rodiny.

To podle expertky nedokázala nikdy pochopit vévodkyně Meghan, na kterou byly kladeny mnohem nižší nároky vzhledem k tomu, že si nebrala korunního prince. Rozepře mezi ní a Kate mohl prý způsobit i fakt, že by se Meghan musela klanět malé princezně Charlotte. "Ta je totiž princeznou rodem a Meghan je jenom přivdaná, takže by před ní musela pokleknout," prozradila odbornice. 

[chooze:article;value:500252]

Při možných komplikacích může být pro krále oporou i jeho sestra Anna. "Princezna Anna představuje ještě ty staré hodnoty monarchie, a proto je velmi populární. Tím Karlovi může hodně pomáhat," vysvětlila Koukalová.

Karlova korunovace se přitom od některých tradic značně odchýlí. "Když je vám 73, tak máte nadhled a přejete si, ať už je to za vámi. Přestože je král ve svých letech, má docela moderní myšlení a chápe, že lidé nechtějí být ve Westminster Abbey pět hodin, a proto korunovaci zkrátil," vysvětlila. Kromě oficiálního programu navíc rodina pro své příznivce přichystala spoustu zábavy, včetně koncertů legendárních britských interpretů.

Korunovace má dokonce i velký komerční potenciál. Královská rodina je totiž motorem britské ekonomiky, minimálně módního průmyslu. Outfity, které si vezmou členky monarchie na sebe, se prý stanou inspirací mnoha žen. "Nová princezna z Walesu zatím neřekla, co vynese na slavnostní korunovaci. Očekává se, že půjde o královskou modř, protože ta má slavností nádech. Hlavní otázkou je, zda budou mít členky rodiny tiáru," dodala Barbora Koukalová.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci sledovat v sobotu 6. května ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a v živě komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Karel III. oblékne na korunovaci slavnostní róbu. Váží několik kilo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.