Poláci volí, účast je vysoká. Součástí je i referendum, které rozděluje společnost

Volební místnosti se v Polsku otevřely v neděli v sedm ráno. Voliči budou moci pro své zástupce v Sejmu, tedy hlavním polském zákonodárném shromáždění, a Senátu, hlasovat až do 21 hodin. Bezprostředně poté by měly agentury zveřejnit první takzvané exit polly neboli odhady výsledků voleb. Skutečně jasné bude ale nové rozložení sil na polské politické scéně zřejmě až v pondělí v brzkých ranních hodinách. 

O volby je letos obrovský zájem. Do 17. hodiny dosáhla účast 57,5 procenta.

[chooze:article;value:524419]

Momentálně v předvolebních průzkumech pořád vede konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Výrazně ji ale v posledních dnech začala dohánět opoziční liberální Občanská platforma Donalda Tuska. Teprve daleko za nimi se umisťují další strany, píše deník Rzeczpospolita

​Součástí ostře sledovaných voleb bude i referendum, jež v posledních měsících silně kritizuje opozice. Poláci v něm vyjádří názor pomocí odpovědí na několik otázek, které se týkají migrace, privatizace státního majetku nebo věku odchodu do důchodu.

[chooze:article;value:518752]

Opoziční politici kritizovali současnou konzervativní vládu, že některé otázky v referendu položila zavádějícím způsobem a například formulace dotazu o přijetí tisíců migrantů z Blízkého východu a Afriky manipuluje s vyzněním odpovědi a je součástí kampaně vládnoucího Práva a spravedlnost. Ta se dlouhodobě staví proti jejich přijímání, podotýká deník Gazeta Wyborcza. Výsledky referenda budou platné v případě, že se ho bude účastnit nadpoloviční většina oprávněných voličů v Polsku. 

Podívejte se na záběry z volebních místností v Polsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.