Lidé se kvůli válce v Izraeli bojí cesty do Egypta. Varuje před ní i ministerstvo

Válka mezi Izraelem a Hamásem trvá přes týden a zasahuje i do sousedních států. Řada Čechů se proto bojí odcestovat například do Egypta, kde mají zaplacenou dovolenou. Před cestami do určitých oblastí země varuje i české ministerstvo zahraničí.

"Vzhledem ke zhoršené situaci v Izraeli a Gaze a pokračujícím bojům varujeme před cestami do bezprostřední hraniční oblasti mezi Egyptem a Izraelem. Dlouhodobě nedoporučujeme cestovat do severní části Sinajského poloostrova," upozornilo na svém webu ministerstvo.

[chooze:article;value:525711]

Jedním z důvodů je i útok, který se odehrál v neděli v egyptské Alexandrii, kdy policista zastřelil dva izraelské turisty a Egypťana. Ministerstvo zároveň upozorňuje, že by se lidé měli vyhnout hlavně městu Rafah, jež slouží jako hraniční přechod pro uprchlíky z Pásma Gazy.

Kromě varování před cestami do Egypta upozorňuje ministerstvo i na to, aby turisté necestovali do Izraele, na Západní břeh Jordánu a do Jeruzaléma. I Izrael je přitom mezi turisty velmi oblíbenou destinací.

Lety a výlety do Izraele už cestovní kanceláře ruší. Do Egypta však své zákazníky stále dovezou. Není se prý čeho bát. "Do Izraele jsou samozřejmě do odvolání pozastaveny zájezdy a také jednodenní poznávací výlety z okolních zemí. Co se týče Egypta, tak tam zatím nemáme důvod omezit dovolené," řekla pro redakci TN.cz mluvčí CK Invia Jiřina Ekrt Jirušková. 

[chooze:article;value:516170]

Podobně to mají i další cestovní kanceláře. "Řídíme se doporučením ministerstva zahraničních věcí a to pro letoviska u Rudého moře nevydalo žádné doporučení, že by tam bylo nějaké riziko. Víme i z místa od našich partnerů, že situace tam je bezpečná, takže nechystáme žádné změny," uvedla pro TN.cz mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Stejně jako v případě cestovní kanceláře Invia se klienti s Čedokem do Izraele z bezpečnostních důvodů nepodívají. 

Vyděšení klienti ale u cestovních kanceláří zjišťují, jestli je jejich cesta bezpečná. "Klienti nám volají nebo se zastaví na pobočkách a dotazují se. Není to v nějaké obrovské míře, ale několik klientů denně tento dotaz vznese. My jim řekneme, že tam zájezdy probíhají, že jim v tuhle chvíli nic nehrozí. Situace se může kdykoliv změnit, ale omezení dovolených v Egyptě zatím neplánujeme," přidala Jirušková. 

Češi objevili ztracenou hrobku v Egyptě, která zmizela pod pískem (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.