Tisíce lékařů odmítly sloužit přesčasy. Nemocnice připravují krizový scénář

Zachraňují lidské životy a zdraví, přesto mají služby, které se mnohdy protáhnou i na desítky hodin. Unavení lékaři ale řekli dost. Podle odhadů během zimy neodslouží až na 24 tisíc služeb. "Bohužel jsme byli nuceni udělat takovýto protestní krok, protože se nám už nelíbí, jak tohle funguje," vysvětlil předseda sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. 

Ministerstvo bije na poplach, nemocnice narychlo připravují krizové scénáře. "Tyto situace jsme doposud neřešili natolik, abychom byli připraveni sáhnout do šuplíku a vytáhnout scénář číslo jedna, scénář číslo dvě. Varianta, která je možná, je samozřejmě redukce péče," vyjádřila se náměstkyně ředitele pro řízení lidských zdrojů ostravské městské nemocnice Kateřina Kyselá. 

[chooze:article;value:524562]

​"Pokud by lékaři přestali sloužit přesčasy, zajistíme akutní péči, ale museli bychom omezit tu péči neakutní," doplnila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. "Pro případ krize počítáme s tím, že bychom zavedli směnný provoz," řekl za Krajskou nemocnici Liberec její mluvčí Václav Řičář. 

"V tuto chvíli se všemi klinikami jednáme a připravujeme optimální řešení k 1. prosinci," vyjádřila se mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. "Jednání samozřejmě probíhají i v naší nemocnici," sdělila mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová. 

[chooze:article;value:524484]

​Na krizovém scénáři se podílí i ministerstvo zdravotnictví. Slibuje, že pacienti ohroženi nebudou. Zároveň připouští, že situaci je třeba řešit systémově. "Rozumím těm jejich námitkám, těm jejich protestům. Rozumím tomu, co se jim nezdá, a proto musíme hledat řešení," nechal se slyšet ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Na potřebu reformy zdravotnictví upozorňují odborníci už řadu let. Žádná z předchozích vlád ale dnes neudržitelnou situaci nevyřešila.

Jan Přáda: Ta problematika se týká všech lékařů v České republice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.