Poslanci projednají úsporný balíček za týden. Premiér lže, je to mimoň, řekl Babiš

Úsporný balíček čeká závěrečné schvalování. Právě ten by měl podle vlády pomoci v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 o 150 miliard korun.

Řečnický pultík si zabrala ve Sněmovně hned od začátku jednání opozice. Šéf SPD Tomio Okamura a poslanec Radim Fiala (SPD) hovořili vždy více než hodinu. Právě Okamura označil konsolidační balíček za paskvil, který postrádá logiku. Následně se slova chopil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který mluvil téměř dvě hodiny. Opozice dle něj dostala od premiéra Petra Fialy (ODS) vzkaz. "Vláda je připravená proti opozici ve Sněmovně jít na sílu a procpat balíček. To my víme, že oni nás zase převálcují," uvedl Babiš.

[chooze:article;value:523231]

Babiš dokonce ve Sněmovně vyhlásil soutěž. "My jsme v rámci hnutí o tom diskutovali, že to není možné, že premiér tak lže. Že je takový mimoň. My jsme šli a hledali jsme symboliku. Našli jsme v hračkářství, kde byl fialový a zlý plyšový mimoň. A ten mimoň ničí naši zemi. A já vyhlašuji soutěž o lži pana premiéra. Pošlete mi seznam jeho lží, my vás vylosujeme a já vám osobně plyšáka předám," vzkázal.

Na základě dohody poslaneckých klubů Sněmovna ještě před 14. hodinou přerušila 77. schůzi. K hlasování o jeho podobě se poslanci nedostali. Pokračovat v jednání o konsolidačním balíčku budou ve středu 27. září od 9:00.

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu odmítl téměř všechny opoziční návrhy změn. Souhlasné stanovisko získal pouze jeden, a to zařazení novin do snížené sazby DPH. Úpravy prosazovali především zákonodárci z hnutí ANO a SPD. Podle nich je balíček totiž pouze o zvyšování daní, nikoliv o škrtech ve výdajích. Navíc se obávají snížení výkonu české ekonomiky.

Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že balíček Poslanecká sněmovna schválí a pošle do Senátu a k prezidentovi. V horní komoře mají strany vládní koalice také většinu. Prezident Petr Pavel sice avizoval, že by mohl balíček vetovat, pokud by dostatečně nesnížil schodek nebo neúměrně zasáhl nízkopříjmové obyvatele. To ale podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nehrozí.

Jednání ve Sněmovně o konsolidačním balíčku doprovází dlouhé obstrukce, a to zejména ze strany opozice. Řada poslanců i nyní připouští, že než se dostanou k samotnému schvalování, tak to může trvat.

[chooze:minuta;value:6f00631c-92c2-4b04-924a-aa178ac13336]

Začalo závěrečné kolo boje o konsolidační balíček. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.