Spor přátel se vyhrocuje. Polsko přestalo dodávat Ukrajině zbraně

"Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu, ale jak jsem řekl, budeme chránit naši zemi. Už neposíláme výzbroj na Ukrajinu, protože nyní vyzbrojujeme Polsko," řekl premiér Morawiecki v soukromé televizi Polsat News a prohlášení zveřejnila jeho kancelář na sociální síti X.

Premiér zároveň podle agentury PAP zdůraznil, že Polsko nebude riskovat bezpečnost Ukrajiny a zachová tranzit ukrajinského zboží. Rovněž po dohodě s Američany a NATO zůstane zachována logistická základna s opravnou a letištěm v Řešově, kde se mimo jiné překládají zbraně zasílané na Ukrajinu.

https://twitter.com/PremierRP/status/1704550888256196823

Polsko od počátku ruské invaze patřilo k největším podporovatelům Ukrajiny a poslalo jí velkou část své výzbroje. Nyní se rozhodlo pořídit nejmodernější zbraně na svou obranu. "Pokud se chcete bránit, musíte mít čím," citovala PAP premiéra.

Jeho prohlášení přišlo v době, kdy je v Polsku v plném běhu předvolební kampaň a kdy eskaluje napětí kolem dovozu ukrajinského obilí. Evropská unie embargo původně povolené pěti zemím zrušila, Polsko, Maďarsko a Slovensko se však rozhodly zákaz prodloužit a Ukrajina podala stížnost u Světové obchodní organizace.

[chooze:article;value:523032]

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak obvinil na půdě OSN "některé evropské přátele" z předstírání solidarity a nepřímé pomoci Rusku. Polské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu ve středu předvolalo ukrajinského velvyslance a sdělilo mu důrazný protest.

Varšava se obává, že dovoz levného ukrajinského obilí zničí polské zemědělce.

V polovině srpna začala Ukrajina využívat nový koridor k vývozu obilí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.