Deště v obci poškodily úřad. Úředníci se přestěhovali do hospody

Plísně na stropě po deštích je už tolik, že by si nadšenci biologie přišli na své. Pro starostu a úředníky obce Řeka nedaleko Třince se ale staly noční můrou. "Máme na úřadě úplně mokré stěny. Samozřejmě tam roste i plíseň," vyjmenoval starosta Řeky Tomáš Tomeczek (nez.).

Největší škody udělal déšť na samotné budově obecního úřadu. Už přibližně půl roku v něm probíhá rekonstrukce, při které mají stavbaři udělat novou střechu. Tu stávající zbourali. Plachty, kterými otevřený prostor zakryli, nápor deště ale nevydržely.

Jak moc vlhkost stropy poškodila, posoudí statik. "Musíme sundat desky, mezi těmi trámy je vysypaný plevel. Tím, jak tam zateklo, tak to hnije," postěžoval si Tomeczek.

[chooze:article;value:519874]

Od vydatných dešťů sice už uplynuly dva měsíce, ale například ve společenském sále, kde se scházeli lidé z celé vesnice, ještě teď kape voda ze stropů. "Je to nahlášené na pojišťovně. Musíme teď rychle dostat budovu pod střechu a potom začít s opravami," řekl zástupce firmy Kami Profit Daniel Rimmel.

Z polorozbořeného úřadu se úředníci narychlo přestěhovali do bývalého obecního hostince. "Lidé jsou překvapeni, že nečepuju pivo, ale vybírám poplatky," žertovala úřednice Vlasta Hamříková.

Všichni zaměstnanci sedí v jedné místnosti. Probíhají v ní i zastupitelstva obce. "Všechny písemnosti, co jsme měli, jsme přestěhovali. Pořád tady něco hledáme," dodala Hamříková. Obec opravu financuje z dotace. Podle pravidel spojených s jejím udělením bude muset starosta vymáhat případné penále po stavební firmě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.