V bytech v Kolíně se usídlili švábi. Nájemníci si stěžují na sousedy

"Trápí nás švábi už od jara. Město tvrdí, že od srpna. Byla tady deratizace, ale švábi nám pořád lezou do bytu," řekla TN.cz paní Jana. "Vychováváme v tom dvě malé děti, takže je to fakt problém," dodal její manžel.

Rodina bydlí na okraji Kolína. "Jsme tady 12 let a nikdy nebyly problémy se sousedy. Nastěhovali se ale polští pracovníci, kteří tam popíjejí, myslím, že i fetují, a nedá se s nimi nic řešit," postěžovala si paní Jana.

Pár si stěžuje na vedení města, které jim podle nich dostatečně nepomáhá. Uvažovali dokonce o tom, že se kvůli problémům přestěhují. "Ale to svinstvo si pak člověk veze s sebou," obává se paní Jana.

[chooze:article;value:517399]

Že problémy se švábi jsou, potvrdil i domovník. "Deratizuje se tam, to je všechno, co k tomu můžu říct," poznamenal. "Město to ale řeší," dodal.

"Musím se ohradit vůči tvrzení, že se danou problematikou nezabýváme a věc neřešíme. Opak je pravdou. Pokud již nastane takováto situace, okamžitě se snažíme věc řešit," sdělil TN.cz druhý místostarosta Kolína Michal Najbrt (Změna pro Kolín).

Město má podle něj v majetku asi 1 800 bytů. V jednotkách případů lidé problémy se šváby a dalšími škůdci v bytech řeší. "Po nahlášení problému zástupce Odboru správy bytových a nebytových prostor zajistí prohlídku objektu či bytu se zástupcem deratizační firmy a dle rozsahu a zasažení objektu či bytu se navrhne další postup," vysvětlil Najbrt, jak se v takovém případě postupuje.

[chooze:article;value:519209]

Dezinfekce ve všech zasažených prostorách podle něj probíhají opakovaně. "I po provedeném zásahu a vyhubení škůdců kontrolujeme průběžně za přítomnosti nájemníků a deratizační firmy daný byt či prostory. Úhrada dezinsekce a dezinfekce prostor v majetku města je plně financována z městského rozpočtu."

Úspěšnost ale záleží právě na ochotě nájemníků. "Bohužel zavlečení parazitů ve většině případů způsobí nájemníci sami, kdy si při nastěhování do městského bytu přinesou starý nábytek neznámého původu anebo ošacení či krabice, ve kterých parazity s sebou přinesou," uvedl.

Švábi, hluk a požáry. V Praze řeší lidé problémy s novými sousedy (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.