Fiala má dost drahoty: Podporujeme vás, tak snižte lidem ceny potravin, vzkázal

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve čtvrtek zavítali na zahájení českobudějovického agrosalonu Země živitelka, kde se také setkali se zástupci potravinářského sektoru a jednali s nimi mimo jiné o cenách potravin. "Nesnažím se poukazovat na viníky, ale společně odstranit problém a dosáhnout toho, že lidé přijdou do obchodu a budou si moci koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu," řekl předseda vlády po setkání. 

Už dnes jsme podle něj svědky toho, že některé produkty zlevňují, například mléko nebo máslo. Přislíbil ale, že tlak na pokles cen u základních potravin bude pokračovat. Vyčetl, že někteří potravináři si stěžovali na vysoké náklady a na to, že bez pomoci zkrachují, přesto vykazují za loňský rok rekordní zisky.

[chooze:article;value:519024]

​Pomoc, kterou od státu obdrželi, teď podle Fialy musí lidem vrátit. "Podporujeme je a podporovali jsme v energetické krizi a já teď očekávám, že se to vrátí tím, že občané budou mít nižší ceny potravin. 

Vláda podle něj bude nadále vyvíjet tlak nejen na potravináře, ale i na zemědělce a obchodníky. "Náš stát, naši daňoví poplatníci dávají do zemědělství výrazné finanční prostředky," zdůraznil s náznakem, že vláda nyní očekává něco na oplátku. 

"Pan ministr Výborný bude začátkem září jednat také s obchodními řetězci. V září se opět sejde pracovní skupina a výsledkem musí být, že se ceny potravin budou snižovat," zakončil Fiala a doplnil, že má v tomto ohledu plnou podporu Potravinářské komory ČR. 

[chooze:article;value:518946]

​"Nechceme výrazně nepřiměřené marže. Myslím, že to je téma, které musí rezonovat u všech. Jak u potravinářů, tak i u obchodních řetězců. Ale ne jen u těch velkých," doplnil po setkání s potravináři ministr zemědělství Výborný. 

Vláda očekává pokles cen i v návaznosti na konsolidační balíček, ve kterém se počítá se snížením sazby DPH u potravin o tři procentní body. Do této sazby mají spadnout také například zdravotní pomůcky nebo dětské sedačky. 

V polovině července prošel konsolidační balíček prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Ke druhému čtení se poslanci mají dostat po prázdninách (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.