Rok po požáru řeší České Švýcarsko další problém. Národnímu parku chybí turisté

Přesně před rokem vypukl ničivý požár, který vyděsil skoro celé Česko. Příroda se sice s následky postupně vypořádává, národní park teď ale řeší jiný problém. Chybí mu totiž turisté. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko na to upozornila v tiskové zprávě.

Podle prvních odhadů hlavní sezóny meziročně klesl počet rezervací u ubytovatelů o 20 až 30 procent. V centrální části, tedy okolí Hřenska a Mezní Louky, dokonce až o 50 procent. Data sledují období mezi 1. červnem a 15. červencem.

Zhruba o 60 procent rezervací méně hlásí například Hotel Bellevue v Jetřichovicích, kemp Mezní Louka, Hotel Jedlová nebo penzion Tolštejn. 

[chooze:article;value:505185]

Jedním z hlavních důvodů je podle tamních obyvatel uzavření dvou oblíbených turistických cílů. "Velmi si ceníme práce všech, kteří se podíleli na opatřeních ke zmírnění následků požáru i na akcích ubytovacích voucherů a bezplatné dopravy, ale jediné řešení pro zvrat situace v národním parku a návrat do normálu je otevření Edmundovy soutěsky a Gabrieliny stezky. Čím déle se otevření protahuje, tím větší dopady má," myslí si starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Turisté mají nyní ale zároveň výběr z více míst na ubytování. "Když loni 1. července hledala tříčlenná rodina v Českém Švýcarsku ubytování na čtyři po sobě jdoucí dny v červenci, měla na výběr z pouhých pěti možností. Nyní je situace úplně jiná a rodina, která tu za stejných podmínek hledala ubytování na červenec letos, mohla ještě na začátku měsíce vybírat z 97 nabídek," vysvětlil ředitel destinační agentury České Švýcarsko Jan Šmíd.

[chooze:article;value:514428]

Turisté ubývají hlavně z Česka. Naopak více lidí míří do národního parku například z Německa, a dokonce i ze Spojených států. Přibývá jednodenních návštěvníků, kteří ubytování shání na poslední chvíli.

"Všichni si uvědomujeme, že situace v terénu je komplikovaná. Důležitý tak pro nás je především harmonogram postupného zpřístupňování Edmundovy soutěsky od Hřenska nebo od Mezního můstku ke srubovým stavbám," doplnil Šmíd.

Největší požár v české historii před rokem zasáhl přes 1 000 hektarů lesa. U velmi náročné likvidace se vystřídalo přibližně 6 000 hasičů. Ze založení požáru policie obvinila jednoho muže, ten může strávit až 15 let za mřížemi.

Turisté se do Českého Švýcarska vracejí postupně. Zpřístupněná místa jsou už ale často plná turistů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.