V Řecku vypukne peklo. Kvůli Kerberovi tam bude dva týdny kolem 40 stupňů

Řecko se připravuje na extrémně vysoké teploty, místní a turisty bude trápit ještě několik týdnů. "Podle předpovědí pravděpodobně zažijeme vedra trvající 16 až 17 dní. Budou taková, jaká v naší země ještě nebyla," řekl podle britského listu The Guardian ředitel výzkumu aténské národní observatoře Kostas Lagouvardos.

V sobotu a neděli se mají podle stanice BBC teploty v zemi vyšplhat dokonce na 45 °C a tím překročit teplotní rekordy za posledních 50 let. V řecké metropoli meteorologové očekávají, že teploty překročí čtyřicítku dokonce šest dní po sobě, což je pro Atény neobvyklé.

[chooze:article;value:514428]

Úřady před horky vydaly několik varování. Řekům doporučily, aby neopouštěli domovy a pracovali odtamtud, pro turisty budou zase během extrémně teplých dnů uzavřeny klíčové památky, včetně Akropole, která byla už v minulých dnech několikrát zavřená.

Horka mohou lidem způsobit zdravotní problémy. Řečtí záchranáři vyjížděli už k několika případům, kdy lidé zkolabovali.

V zemi kvůli teplu a suchu hrozí navíc riziko vzniku požárů. Jeden obří oheň rozdmýchal silný vítr už v pátek odpoledne v centrální části ostrova Rhodos. Z hotelů v letovisku Kiotari už musely být v sobotu evakuovány stovky turistů, mezi nimi jsou i Češi.  

Jižní Evropu zachvátily kvůli vedrům plameny. Kouř nutí lidi nosit roušky (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.