PŘEHLED: Chcete kompenzaci za dovolenou? Pomůže Frankfurtská tabulka

Tabulku vytvořil německý soud v roce 1985 kvůli zjednodušení výpočtu slevy z ceny zájezdu. Není sice právně závazná, ale využívají ji i v Česku.

Pokud vás například ubytovali v jiném hotelu můžete dostat slevu v hodnotě desetiny až čtvrtiny zájezdu. Záleží na tom, jak moc vzdálený je váš nový hotel od toho, kde jste měli být původně ubytovaní. 

Pokud vás pošlou například do čtyřlůžkového místo dvoulůžkového pokoje, měli byste dostat 20 až 30procentní slevu. Záleží na tom, jestli jste byli ubytovaní s lidmi, které neznáte.

[chooze:article;value:513871]

Problém může být i s vybavením na pokoji. Za chybějící výhled na moře, který vám byl přislíben, byste měli dostat kompenzaci pět až deset procent. Chybějící přislíbená klimatizace může znamenat až pětinovou kompenzaci. Pokud nemáte vlastní WC, zpátky byste mohli dostat 15 procent ceny.

Velkou kompenzaci můžete požadovat, pokud je váš pokoj poškozený a je v něm rez či plíseň nebo je plný hmyzu. V takovém případě by sleva měla činit deset až 50 procent.

"Vždy doporučujeme ty nedostatky zdokumentovat fotografiemi nebo za pomoci výpovědi dalších účastníků zájezdu," poradil Jan Šůra z právního oddělení dTestu. "Dobré je mít sepsaný protokol, který vám podepíše delegát nebo hoteliér nebo máte jiné záznamy," dodal mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:464534]

Pokud vám neposkytnou dohodnuté stravování, sleva by měla činit asi polovinu ceny, nedostatek teplých jídel desetinu a za zkažené jídlo můžete považovat zpět 20 až 30 procent.

Chybějící nebo špinavý bazén, přestože byl přislíbený průzračný, znamená deseti až 20procentní slevu. Pokud vás v katalogu nalákali na koupání v moři, které ale nakonec není možné, vrátit by vám také měli desetinu až pětinu původní ceny.

V případě, že by cestovní kancelář s vámi odmítla reklamaci řešit, měli byste se podle expertů obrátit na Českou obchodní inspekci nebo rovnou na soud.

Frankfurtská tabulka slev:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.